Тялото има нужда от постоянна хидратация. Но освен водата, с която се наливаме, важно е и водното съдържание на храните, които хапваме.
Водата, която организмът поема чрез храна се задържа по-дълго време в него и го хидратира по-добре отколкото набързо изпита чаша вода.
Краставиците, например съдържат до 96% вода, както и динята. Но ето и някои неща, които са препоръчителни също: лук, чието водно съдържание е приблизително 86%; рибата и яйцата - съдържат до 70% вода.
Процесът на стареене е свързан до голяма степен и със загуба на определени количества вода.
Например, бебетата съдържат 75% вода и тези цифри се смъкват до 50%, когато вече сме възрастни. Колкото повече остаряваме, толкова повече клетките в тялото ни губят способността да се хидратират бързо. Бръчките се образуват по-бързо, кожата загрубява, енергичността и гъвкавостта намаляват... все неприятни неща.
Наблюдавайте устните си - те не трябва да са напукани или сухи. В повечето случаи даже не осъзнаваме, че сме дехидратирани просто, защото не се чувстваме жадни.
Ето и някои вещества, които са ключови в случая:
Лецитин - можем да го намерим в спанак, фъстъци, соята и яйцата. Ролята му е да поддържа стените на клетките здрави. Какво по-хубаво от здрави, добре хидратирани клетки в цялото тяло, не само на кожата.
Мазни киселини - помагат за хидратацията на мембраните на клетките. Откриваме ги в рибата.
Гликоза - захар, която увеличава съдържанието на вода в клетките. Най-добре взимайте като хранителна добвка.
Плодовете - не ги забравяйте!