Всяка стая изглежда по-балансирана, ако е декорирана с "чифтове", двойки предмети, които са еднакви или поне сходни, пише сайтът ТЯ.bg.

Повечето хора не осъзнават необходимостта от баланс, когато става въпрос за обзавеждане на дома. Те може да са обсебени да намерят перфектната картина, мебелировката, чийто стил да пасва на личността им, тапицерията за дивана и фотьойлите и т.н., но никога не би им хрумнало, че ако добавят чифтове в обзавеждането на дома, ще направят пространството по-малко хаотично.

Ако смятате, че стаите ви не изглеждат толкова добре, колкото ви се иска, но не сте успели да установите какво не е както трябва, е възможно проблемът да е в липсата на баланс. За щастие има много начини да оправите тази често-срещана грешка, без да харчите пари.

Започнете като съберете отново всички двойки вещи, които сте разделили. Просто запомнете: двойките съществуват, за да са заедно. Ако сте разделили някои двойки неща, каквито и да било - например сте сложили едната вещ в дневната, а другата - в спалнята - поставете ги отново заедно там, където им е мястото, където изглеждат най-добре и са най-функционални. И не се притеснявайте, че ако сложите много двойки, стаята ви ще стане твърде скучна.

Ако, например, имате стояща метална лампа до дивана в хола, а другата такава е в трапезарията, съберете двете лампи, които сте разделили и ги сложете от двете страни на дивана. Правейки това, автоматично ще почувствате, че стаята е по-балансирана, ще подобрите осветлението в нея като цяло и ще добавите още едно място, на което някой да седне комфортно да си почете.

Запомнете, че всякаква двойка вещи, независимо какви, ще помогне за баланса в дома ви. Ако нямате такъв чифт, може да създадете. Например, ако имате две различни настолни лампи и искате да ги направите да изглеждат като чифт, просто им сложете еднакъв цвят електрически крушки. Свежият и различен цвят ще ги направи да изглеждат като чифт. Ако едната е по-ниска от другата, просто сложете няколко арт-книги под ниската, докато се изравни с другата. Ето, вече имате чифт!

Има и други начини да създадете двойки вещи. Сложете от двете страни на дивана столове/фотьойли, за да създадете балансирана и интимна среда за разговори с формата на U. Или пък поставете фотьойлите един до друг срещу дивана, така че да организирате пространство, в което да разговаряте с близките лице в лице.

Ако имате камина, може да сложите две еднакви вази или други еднакви предмети в двата края на полицата над камината. Може да добавите баланс в дома с две картини или снимки, поставени в еднакви рамки и закачени една до друга. Чифтове фигурки, свещници - вероятно имате в къщи достатъчно еднакви вещи, с които може да внесете баланс и симетрия в дома си, да се чувствате по-приятно у дома, без да е необходимо да харчите за ново обзавеждане.

ТЯ.bg