След продължило две години боледуване и престой в затворническа болница на 83-годишна възраст преди часове е починал босът на италианската мафия „Коза Ностра" Бернардо Провенцано.

Той се укриваше от властите в продължение на 43 години и бе заловен едва през 2006-а съвсем близо до къщата на семейството си.

Провенцано се е укривал при фермер, който е имал стада и е произвеждал сирена, съобщава италианската преса.

Той е глава на мафиотската фамилия Корлеонези - клон на мафията, възникнал в град Корлеоне. Смята се, че през последните 4 десетилетия той е „босът на босовете“ (капо ди тути капи) в цялата Сициалианска мафия до официалното му арестуване през 2006 година.

През последните две години всички дела срещу мафиот номер 1 на Италия бяха замразени заради здравословното му състояние. Той не бе в състояние дълго да издържи буден, имаше продължителни периоди на сън, получи увреждания на говора и рядко беше в подходящо състояние, за да бъде разпитван.

Снимка 244271

Въпреки че лекарите определиха състоянието му като „невъзможно за затворнически режим", той не бе освободен до смъртта си, пише "Всеки ден". Семейството на Провенцано е пристигнало в Милано и ще получи тялото му след обичайните формалности.