През последния ден от визитата си в Тайланд папа Франциск реши да отдели няколко минути, за да отправи предупреждение към младите, а и към всички нас, които живеем в свят на еволюиращи технологии и глобализация.

Църковният глава обяви тези два аспекта на модерния живот като разрушители на културните ценности и традициите в различните националности по света.

Той е на мнение, че технологиите и глобализацията създават хомогенно общество, особено сред подрастващите, в което индивидите са лишени от собствената си уникалност и принадлежност.

Снимка 454320

Източник: GettyImages

"Процесът на културното унищожение е също толкова сериозен, колкото е изчезването на растителни и животински видове", смята папа Франциск.

Според него рекламите, филмите и социалните мрежи налагат западен модел на живот и мислене, който подрива корените на отделните култури и обезличава завета на предците ни.

Индивидуалността се превръща в застрашен вид, а ценностите, предавани от поколение на поколение, са заместени от нестихващ поток невинаги достоверна информация, която задава тона на живота при порастващите, казва католическият лидер.