Кейт Бекинсейл е родена в Лондон през далечната 1973 г. в семейство на актьори. Майка й Джуди Ло е театрална и телевизионна актриса, а баща й Ричард Бекинсейл, известен телевизионен актьор.

Кейт посещава частно училище и през тийнейджърските си години два пъти печели конкурса за млади писатели на W. H. Smith - веднъж за три свои разказа и веднъж за три стихотворения.

Първата ̀и роля е в телевизионния филм посветен на Втората световна война - „One Against the Wind", който за първи път е излъчен през 1991 г. След като научава три езика на отлично ниво, Бекинсейл учи френска и руска литература в Ню Колидж, Оксфордския университет.

Първият мащабен американски филм в който участва актрисата е „Дворец на илюзиите", но той не постига успех. Скоро след това Бекинсейл е избрана за участие във филма „Пърл Харбър", който се превръща в един от най-големите филми на тези години.

През следващите години Кейт участва в поредица от американски филми, които са високобюджетни, но получават невисока оценка от страна на критиката. Между тях са „Знак на сътбата" , „Подземен свят" и „Ван Хелсинг".

През януари 2006 г. Бекинсейл участва в продължението на „Подземен свят" - „Подземен свят: Еволюция" , което също е режисирано от съпруга ̀и - Лен Уайзман. Кейт участва заедно с Адам Сандлър в комедийния филм „Щрак".

Освен, че е талантлива, Кейт е изключително секси. Това проличава и в специалната фотосесия за списанието Mean Magazine.