Великобритания трябваше да е една от първите страни в Европа с функционираща и мащабна 5G мрежа, но плановете за пускането на ултра-бързия интернет може би ще се забавят с поне 2 години, предаде The Guardian.

Преди време бе прокаран закон на острова, който уж целеше да направи инсталирането на новото оборудване максимално бързо, но сега изглежда, че именно той е в основата на забавянето.

Причината за това е, че законът не предвижда как и при какви условия доставчиците на телекомуникационни услуги ще получат достъп до необходимата за инсталацията на 5G антени инфраструктура.

Тръмп иска пълен контрол над 5G мрежата в САЩ

Тръмп иска пълен контрол над 5G мрежата в САЩ

Какво се крие зад тази му идея

Според изложената от британския ежедневник информация, много от местните общини и собственици на земи отказват да дадат достъп до стълбовете за улично осветление, върху които трябва да се монтират въпросните антени.

Не е ясно точно какви са причините за пререканията между компаниите и регионалните учреждения, но от Лондон съобщават, че съдилищата са залети от дела по въпроса, които най-вероятно ще забавят пускането на 5G мрежата с около 2 години.

Това не е в разрез с намеренията на правителството на острова, което обещава, че Великобритания ще има функционираща 5G мрежа преди 2033 г.

5G технологията и опасностите за здравето ни

5G технологията и опасностите за здравето ни

Има твърде малко изследвания за ефектите на 5G