При домашните растения има две крайности - или сме луди фенове и имаме десетина, или въобще не ни се занимава с грижи и предпочитаме да им се радваме само в цветарските магазини.

Но от която и стана на монетата да сме, е добре да се замислим дали една малка (или не толкова малка) саксия с папрат може да намери своето място в дома ни. Ето защо. 

Папратът е диво растение. Среща се в гори, планини, край езера и блата. В друга части на света е разпространено в джунгли и тропически гори. У нас има около 45 вида. А дори само с едно от тях вкарваме нотка екзотика у дома и правим най-доброто за почистването на въздуха.

Снимка 381895

Източник: iStock

Като най-добре справящия се с тази задача вид се определя нефролеписът. Но дори и да не сме толкова навътре с информация и просто да си харесаме едно яркозелено растение в саксия, със сигурност няма да сбъркаме.

Какво трябва да знаем за отглеждането

Папратът обича да бъде на непряка слънчева светлина. Обича и влагата, затова е добре нейните нива в помещението да са високи, а не само да поливаме растението често. Всъщност, трябва да го правим всеки ден, но по малко.

Тъй като това растение е тропическо, вирее най-добре на топло. Задължително температурата трябва да е над 20 градуса. А мястото, където ще се чувства най-добре, е банята - топло, влажно и без пряка слънчева светлина.

Снимка 381894

Източник: iStock

Всяка година трябва да пресаждаме папрата, за да има достатъчно пространство да расте. Ако сме му осигурили необходимите условия, ще стане наистина забележително растение.

Как да аранжираме цветя

Как да аранжираме цветя

Ключът към красивия букет

Според Better Homes, тенденция при стайните растения за 2019 г. е те да бъдат по-големи, достигащи метър и нагоре, с гъсти листа и различни зелени нюанси. Така можем да превърнем дома си в истинска джунгла. А задължителна част от нея е папратът.