Нова година, нов късмет. A защо не и нов дом! И в случая не говорим за покупко-продажба, а просто за смяна на интериора. Не си представяйте грандиозни, стресиращи и скъпоструващи ремонти.

Домът може да стане като от списание за интериорен дизайн само с няколко козметични промени и нови придобивки. Те ще му вдъхнат нов живот в крак с тенденциите за 2018 г. Ето какво включват те.

Цветен дом

Лавандуловият цвят е сред хитовете за новата година. Може да заложите на него само при избор на акценти като покривало за легло или възглавници. А може и с повече смелост да боядисате стените. 

Снимка 331168

Източник: iStock

Ненатрапчивият лилав нюанс действа успокояващо и е добър избор и за спалнята. Който и пастелен тон да изберем за освежаване на дома, няма да сбъркаме. Масленозеленото създава усещане за уют и е подходящо за всекидневни и трапезарии.

Сред цветовите хитове е и черното. При него обаче трябва да се действа по-внимателно, защото оптически стеснява пространствата. Затова е подходящо за по-просторни помещения. Контрастните цветови комбинации също са добър избор.

Ако сме сред феновете на белите стени, но все пак ни се иска да направим промяна, подходящи са новите бои с блестящ пигмент - сребърен или златен.

Като цветни петна в декорацията на дома можем да се спрем на предмети на точки. Било то възглавници, килимчета или одеала, те внасят настроение и изместват геометричните фигури с остри ъгли.

Снимка 331170

Източник: iStock

Малките детайли

Флоралните мотиви отново се връщат на пиадестала. Те са големи, ярки и най-вече върху пердета, драперии и тапицерии. Способни са сами да преобразят едно помещение доста успешно.

Естествените материали и елементи също са тенденция за следващата година. От варовик, през мрамор до дърво, те създават усещане за стил и аристократичност. Разбира се, ако са правилно подбрани и съчетани.

Металните плочки също са една сравнително нова тенденция, която набира все повече популярност. Освен че са по-лесни за поддръжка, те изглеждат и доста ефектно, дори само ако са два реда на мивката в кухнята.

Форми, материя и цвят

Кадифето се оказва актуално не само за гардероба, но и за интериора. Един диван с кадифена тапицерия със сигурност лъха на стил и аристократизъм.

Снимка 331171

Източник: iStock

Извитите дизайни също са актуални при меката мебел и категорично изместват Г-образната форма. Ако заложим и на столове с по-разчупен дизайн и удебелени облегалки и седалки - също няма да сбъркаме.

Монохромните пространства също са тренд за 2018 г. - една стая се боядисва и обзавежда само в цветове, които са от една гама. Така се постига забележителна хармония, която се пренася и върху живущите в дома.

Снимка 331172

Източник: iStock

Сериозен акцент се поставя и на осветителните тела. Полилеите са в нестандартни форми. Забелязва се и завръщане към настолните лампи. Ако имаме от тях у дома, но ни изглеждат морално остарели, може да ги освежим с нови абажури в ярки цветове, пише House Beautiful.