Текилата е една от най-популярните алкохолни напитки в света, но за сметка на това е и една от най-непознатите.

Докато много хора са наясно, че истинската текила е направена от синьо агаве, малцина всъщност знаят, че текилата се произвежда само в определени райони на Мексико.

Снимка 391569

Източник: iStock

Мексиканските закони гласят, че текила може да се произвежда само в щата Халиско и ограничени общини в щатите Гуанахуато, Мичоакан, Наярит и Тамаулипас, които са и най-разпространените райони, където се отглежда синьо агаве. И ограниченията не свършват дотук.

Един от най-объркващите аспекти на текилата често са нейните пет категории, в които попада. Не става въпрос за златна или сребърна, тъй като те са категории, измислени от марката Jose Cuervo. Говорим за истинските пет класификации на текилата, а именно Blanco (бяла), Joven (млада), Reposado (отлежала), Añejo (стара) и Extra Añejo (екстра стара), пишат от Lonely Planet.

Текила Blanco

Безцветна като вода текила (сребърна) е бутилирана без отлежаване или е отлежала само два месеца в метални съдове.

Този вид повече се използва за коктейли. Ароматите и вкусът от суровината агаве са по-силни.

Текила Joven

Често се среща и като златна, въпреки че може да бъде и безцветна. Този вид е неотлежала текила, която обикновено се оцветява с карамел, добавен глицерин, захарен сироп. Среща се и във варинат на бленд на бялата текила с отлежала.

Текила Reposado

Текила, която отлежава от два месеца до една година в дъбови бъчви. Отлежаването спомага за съхранение на оригиналните аромати и вкусове от суровината.

Използват се както нови бъчки, така и употребявани вносни бъчви от уиски и вино.

Текила Añejo

Отлежава от една до три години в дъбови бъчви до 600 литра. Само 50 компании в Мексико имат лиценз и произвеждат такава текила по законовите изисквания.

Това е пикантна текила, която показва не само аромат на агаве, но и богат аромат на ванилия и цветя.

Текила Extra Añejo

Всяка текила на възраст над три години в дъбови бъчки. Тази категория е въведена 2006 г. Има текили, които отлежават 10 години и повече.