Джордж Р. Р. Мартин определено ще влезе в историята. Не само защото е автор на една от най-популярните фентъзи истории в света. И не само защото по нея е създаден един от най-успешните сериали за всички времена - Game of Thrones. А защото вече е част от палеонтологията.

Снимка 422421

Източник: HBO

Вид динозавър беше кръстен на рода Таргариен, известен с това, че е подчинявал дракони. Targaryendraco wiedenrothi е открит през 1984 г. в северна Германия и първоначално носи името Ornithocheirus wiedenrothi. Наскоро обаче е прекласифициран като птерозавър от вида Targaryendraco.

Видът е имал размах на крилата от три до осем метра и е живял преди 130 милиона години. Обитавал е крайбрежни райони и се изхранвал основно с риба.

Учените са се вдъхновили за наименованието ум не само защото черните фосили напомняли за черните кости на драконите от Game of Thrones, но и защото птерозаврите са "вдъхновили" някои от физическите особености на драконите.

Снимка 410422

Източник: Instagram / krysty_scarlett

Въпреки това палеонтолозите успяха отчасти да разочароват Мартин. Те твърдят, че няма как драконите - с огромно тегло, неразвити мускули и подобна големина на крилата, да могат да се отлепят от земята и да летят. Джордж. Р. Р. Мартин все още работи по шестата книга от поредицата "Песен за огън и лед" - "Ветровете на зимата".