Свикнали сме да приемаме самовлюбеността като изцяло негативно качество. Онези, които наричаме нарциси, гледаме с неодобрение и се чудим откъде имат самочувствието, което демонстрират.

Според ново изследване на университета в Белфаст, цитираното от Daily Mail, повечето успели хора всъщност са нарциси. Високата самооценка повдига тяхната увереност, че могат да се справят с всяко изпречило се на пътя им изпитание. И наистина го правят, защото не се съмняват, че са най-добрите.

Снимка 364868

Източник: iStock

Чувството, че сме нещо повече от другите, идва с една психическа устойчивост, която ни е много необходима по пътя към успеха.

Тези черти от характера започват да се появяват още в ранна ученическа възраст. А след години срещаме някой съученик, който е бил "надувката" на класа, но днес вече има собствен бизнес, семейство и значително по-подреден живот от нас. Ние пък все още се взираме в негативите си, отдавайки им повече значение, отколкото на сериозните плюсове.

Да обичаме себе си е модерно

Да обичаме себе си е модерно

Нека започнем от утре

Въпреки своята позитивна страна, нарцисизмът продължава да бъде част от т.нар. тъмна тройка на личността, заедно с психопатията и макиавелизма (мамене и манипулиране). Това е поредното доказателство, че нещата никога не са само черни или само бели.