Човек и добре да живее, вся някога му се налага да чисти у дома. Вече има всевъзможни уреди и препарати, които да направят тази мисия от невъзможна в детска игра. Но защо винаги трябва да разчитаме на помощ, която ни чака в магазина срещу съответната сума?

През изминалата 2018 г. триковете за почистване с подръчни средства станаха още по-популярни в интернет. Виждаме ги навсякъде, някои от тях прочитаме с недоверие и поставяме под съмнение, други веднага пробваме и се уверяваме в резултата им. Е, винаги има място и за разочарования, но не и с тези трикове, които са събрани като най-добрите за последните 12 месеца от Femail.

Ютията

Загорялата ютия е истински кошмар. Както петната, които прави по дрехите, така и нейното почистване. Оказва се, че то е повече от лесно, ако използваме парацетамол. Хапчето, което приемаме при болка и настинка, захващаме с пинсета и втриваме в горещата ютия.

Важното е да е колкото се може по-нагорещена, за да могат по-ефикасно да се изтрият всички кафяви следи. Може да ни се наложи да използваме няколко таблетки, но това е нищожна жертва в името на чистата ютия.

Снимка 397411

Източник: iStock

Пералнята 

Използваме я, за да бъдат дрехите ни чисти, но колко често се сещаме да я чистим? Праховете за пране и мръсната вода от прането със сигурност не правят пералнята най-чистия уред у дома. Особено на някои скришни местенца, като под уплътнението на вратата.

Там се събира мръсотия и мухъл, които са виновници прането ни да мирише зле, дори веднага след като е спряла програмата. И ние се чудим какво да правим...

Много просто - труднодостъпното място почистваме с четка за зъби. Може да ни отнеме малко повече време, отколкото бихме искали, но си заслужава усилията от време на време.

Снимка 397414

Източник: iStock

Перманентен маркер

Ако имаме деца, със сигурност неведнъж сме се чудили как да изчистим някое тяхно "творение" от възможно най-неподходящото място. Ако хлапето е хванало перманентен маркер в изблик на творческо вдъхновение, значи ние трябва да отвърнем на удара със спрей против насекоми или дезинфектант за ръце.

Много майки в социалните мрежи обещават тези продукти да изтрият неприятните петна без много усилия. Лакът за коса също е опция за тестване.

Мазнини

Независимо дали става дума за тави, решетка или други части на печката, решението идва с таблетките за съдомиялна. И не е задължително да имаме този уред и да ги пуснем вътре на дълга програма, за да успеем да изчистим.

Цялостно почистване на дома само с оцет

Цялостно почистване на дома само с оцет

Алтернатива на вредните препарати

Купуваме таблетки, разтваряме ги в гореща вода и киснем замърсените предмети или части в тях, докато не видим ефекта. С изплакваща течност за съдомиялна пък можем лесно да премахнем петна от сапун в цялата баня.