Преди около 10 години учените обявиха, че Плутон всъщност не е планета, а е по-скоро неопределена форма на планета-джудже. Това твърдение се дължи на факта, че необикновената му орбита и малки размери го вадят от категорията на останалите планети от Слънчевата система.

Какво е да летиш през космоса върху комета

Какво е да летиш през космоса върху комета

Видео от повърхността на 67P/Чурюмов – Герасименко

Наскоро обаче бе обявено, че Плутон може би в крайна сметка е просто гигантска комета, чието ядро е съставено от милиарди малки комети, предаде CNET.

Изследването е проведено от Института "Саутуест" (SwRI), като за изчисленията си екипът е ползвал данни от мисията "Нови хоризонти" на НАСА, както и информация, събрана от пробата "Розета" на Европейската космическа агенция.

Учените са успели да разработят космохимичен модел на Плутон, чрез който са установили, че един от най-големите азотни глетчери там има много сходен състав с пробите от кометата, събрани от "Розета".

Списък със задачите на NASA през 2018 г.

Списък със задачите на NASA през 2018 г.

Ще се приближим до Слънцето повече отвсякога

Същото проучване предлага и втори модел, според който Плутон е формиран от огромни количества лед, които са се появили в следствие на агломерация от голям брой комети.

Все още няма преки доказателства за тези теории за произхода и същността на Плутон, но това не означава, че предложените модели са грешни - работата по събирането на данни продължава.