Как да разпознаем дали първата ни среща с някого е минала добре? Не можем да разчитаме нито на това как ни е погледнал или докоснал, нито пък на обещанието, че "ще се чуем". Вместо това учените имат сигурен начин да докажат, че сме се харесали - чрез сърдечния ритъм и потенето.

Снимка 446167

Източник: iStock

Новото изследване на университета Лейден в Холандия прави експеримент със 140 хетеросексуални мъже и жени, "изпратени" да се срещнат за първи по време на концерт. Всички те са снабдени със специални очила, които "проследяват" погледите им, а електроди отчитат сърдечни им ритъм и нивото на потене.

След като двойките били разпитани индивидуално харесали ли са или не партньорите си, учените пристъпили към анализ на данните от очилата и електродите. За тяхна изненада това колко често са се докосвали, поглеждали или засмивали двойките не показвало дали са си допаднали.

Снимка 335510

Източник: iStock

Затова пък онези от тях, които изрично са заявили, че са харесали партньора си, показвали еднакъв сърдечен ритъм и еднакво ниво на потене. Резултатите от изследването на Лейден още не са потвърдени от повторно такова.