За пожара в "Нотр Дам" се изписа и изговори много. Факт е, че загубата откъм историческа и културна гледна точка е огромна. Но има и една добра и доста любопитна новина - 200 хил. пчели, които са били отглеждани под покрива на катедралата, са останали невредими.

Снимка 418615

Източник: EPA/БГНЕС

Първоначално се смята, че и те са жертви на огъня наред с дървената кула и голяма част от покрива. Пчеларят на катедралата Никола Гент (и ние не знаехме, че там има и пчелар) обаче потвърди, че насекомите са добре. Той се грижи за тях от 2013 г., когато в опит да се увеличи броят им в Париж над сакристията в южната част на "Нотр Дам" са сложени няколко кошера.

Снимка 389819

Източник: iStock

Те се намират на 30 метра под покрива, което според Гент е обяснението на това, че са останали невредими. За разлика от много други насекоми, когато усетят опасност, пчелите остават при кошера, за да пазят меда и царицата. Димът е успял да ги "упои" и те са останали като зашеметени по време на пожара. Димът по принцип се използва от пчеларите за замайване на пчелите, когато трябва да се прави нещо по кошера.

Снимка 418517

Източник: iStock

Пчеларят Гент е изразил съжалението си за загубата на голяма част от покрива на катедралата, но смята, че оцеляването на пчелите му е чудо.

"Нотр Дам", Париж и 7 интересни факта за катедралата

Квазимодо, който спаси Парижката "Света Богородица", за да я погребе отново

7 интересни факта за френската катедрала "Нотр Дам"