Днес, 17 октомври, Канада се превърна във втората държава (първата е Уругвай), която напълно легализира употребата на канабис за развлечение. Гражданите на страната вече могат си го купят от федерално лицензирани производители.

Употребата на канабис в Канада е една от най-високите в света. През 2017 г. хората там са похарчили около 5.7 млрд. канадски долара за трева за медицински и лични нужди (по-голямата част на черния пазар).

Сега BBC разкрива кой ще спечели и кой ще загуби от голямата промяна в закона.

ЩЕ СПЕЧЕЛЯТ

Адвокатите

През следващите години легализацията на марихуаната неминуемо ще доведе до много оспорвани случаи в съдилищата. Ще трябва да се обсъждат много регулаторни детайли, ще има и големи "сиви зони", които ще бъдат променяни или експлоатирани.

Снимка 319265

Източник: iStock

Глобалните марки

Тъй като се очаква пазарът на канабис да бъде голям, това несъмнено предизвиква интереса на много глобални марки.

Типичен пример е Coca-Cola, която вече обсъжда с канадския производител Aurora Cannabis дали да не пуснат напитка с канабис. Corona също инвестират в безалкохолна бира с марихуана.

Учените

Новият статут на канабиса ще увеличи експериментите и инвестициите в проучвания на вредите и ползите, които до момента бяха ограничени, заради факта, че марихуаната беше незаконна.

Джъстин Трюдо

Премиерът на Канада обеща легализацията по време на предизборната си кампания, а това, че спази думите си, не е без значение за доверието, което изгражда сред гласоподавателите.

Снимка 336490

Източник: GettyImages

ЩЕ ЗАГУБЯТ

Градовете

Местните власти се притесняват, че ще се наложи да се справят с трудностите при създаване на зони и места за търговия, при лицензите и при регулация за употребата на обществени места и при отглеждане у дома. Някои градове дори решиха да не позволяват създаването на магазини за канабис.

Наемодателите

Предвид федералния закон, който позволява употребата и дори отглеждането на ограничени количества канабис по домовете, наемодателите се притесняват от щети, които жилищата им вероятно ще понесат от дима и условията, при които се гледат растенията.

Снимка 384008

Източник: ЕПА

ПО СРЕДАТА

Малките производители

Проблемът за тях е как малки земеделски производители ще се състезават с големите лицензирани на пазара и с растящите цени на акциите им?

На теория занаятчиите, които работят в много по-малко мащаби, би трябвало да прекратят производството си, което до момента беше незаконно.

Но в стремежа си това да не се случи, Канада създаде специални лицензи за "микрокултиватори "и "микропроизводители", което вероятно ще бъде от полза за малките производители.