С наближаването на лятото, свързано със силно слънце и високи температури, е време да се замислим за последиците от горещината. Както ние страдаме от този проблем, така и нашите домашни любимци. Животните не са имунизирани срещу слънчеви удари и изгаряния, характерни за лятното време.

Трябва да вземем специални мерки, за да се осигури благополучието на кучетата през най-горещите месеци на годината, защото да не забравяме, че те нямат регулатор на телесната температура.

Предпазни мерки и препоръки за най-горещите дни

Преди всичко ветеринарните лекари препоръчват да се избягва директното излагане на животните на слънце. Не бива и да ги оставяме в помещения с малка вентилация, като например в колата, съветват от Hola.

Снимка 359018

Източник: iStock

Храна и вода
За да се предотврати топлинен удар, е важно домашните любимци да имат винаги чиста прясна вода, да стоят на прохладно място и да се хранят рано сутрин или късно вечер, особено ако става въпрос за малко кученце или по-старо животно.

Разходките
За предпочитане е разходките да са в часовете, когато не е толкова горещо, за да се избегне потенциалната заплаха. Ако сме свикнали да се упражняваме с кучето, като тичане, каране на колело или на ролери, със сигурност трябва да го правим през по-прохладните часове от денонощието.

Снимка 359022

Източник: iStock

Лапите
Ако усетим, че животното е прегряло, по-важно от това да му мокрим главата, е да се погрижим за лапите, защото кучетата се охлаждат през възглавничките.

Алергии
Да не забравяме, че най-горещите месеци са също най-благоприятни за алергични реакции, поради наличието на повече насекоми и паразити.