Китай е една от най-бързо развиващите се страни във всяко едно отношение. Не е голяма изненада и фактът, че първото място сред най-богатите китайци претърпява чести промени. 

Huawei отговори на обвиненията на американските служби

Huawei: САЩ се страхуват, че сме твърде конкурентни

Какво каза Ричард Ю

Новият лидер в класацията на Hurun Report е Ма Хуатенг. Името му може да не ни говори нищо, но неговото състояние за изминалата година е впечатляващите 47 милиарда долара. Той е основател на интернет компанията Tencent. А причината за финансовият му възход са акциите на компанията, които стоят зад популярното приложение  в Китай - WeChat. Те са се увеличили с повече от 100% през последната година, предава CNN. 

Пазарната цена на Tencent е около 540 милиарда долара, което надхвърля тази на Facebook. Но Ма Хуатенг все още е доста далеч от Марк Зукърбърг по отношение на приходи, защото тези на основателя на Facebook са 79 милиарда долара.

 

Ма Хуетенг превзе първото място от основателя на компанията за недвижими имоти Evergrande - Хуи Ка Ян, който разполага със скромните 41 милиарда долара.  А най-богатият човек в света според класацията на Hurun Report е основателят на Amazon - Джеф Безос, с приходи от 123 милиарда долара.