Бира, вино, водка, уиски и т.н., независимо от предпочитанията, няма съмнение, че едно питие е чудесен начин да се отпуснем, да оставим проблемите "на пауза" и да се позабавляваме с приятели и познати (понякога и непознати).

Тъй като повечето имаме лека слабост към твърдо питие в петък (а понякога и в сряда, за да притъпим дългата работна седмица), решихме да се разровим малко по-дълбоко, за да разберем нещо повече за алкохола. Преди, разбира се, да сме тръгнали към бара.

Снимка 336199

Източник: iStock

Мъже срещу жени

Ензимът, който помага за преработката на алкохола и отстраняването му от тялото, е по-ефективен при момчетата, отколкото при момичетата, и до с 70 до 80% повече ензимна активност. Но пък с възрастта при мъжете ефективността му намалява по-бързо, отколкото при жените.

Положителната страна

Алкохолът може да ни помогне да живеем по-дълго, твърдят някои проучвания. Умереното пиене с приятели намалява стреса и увеличава времето, което прекарваме в социалната компания на другите. Струва си да опитаме.

Мозъчните клетки

Когато пием, мозъчните клетки не работят нормално, поради което понякога е трудно да ходим по права линия или да изговаряме правилно думите. Това е и причината някои мъже да се сблъскват с проблема от невъзможността да "вдигнат самолета".

Снимка 359854

Източник: iStock

Сънят

Макар да ни се е случвало да се приспим с една чашка, всъщност алкохолът е ужасен начин да си помогнем със заспиването. След като веднъж започне да ни пуска и мозъкът възобнови нормалното си функциониране, алкохолът напълно нарушава нашия цикъл на сън. Ето защо почти никога не се чувстваме отпочинали, след като сме заспали пияни.

Пълно затъмнение

Липсата на спомени от предната пиянска вечер е едно от онези преживявания, които се превръщат в част от програмата на вечерта, и сякаш участваме в "Последният ергенски запой"- само гледаме снимки и слушаме истории, без да си спомняме нищо, което в някои случаи (няма какво да се лъжем) си е за добро.