Кучетата и котките са наши верни спътници в живота. Ако делим един покрив с тях, вероятно си мислим, че ги познаваме достатъчно добре. Но тяхната природа се различава от нашата в много аспекти. А и невъзможността да си кажат какво им е на сърце прави разбирането на мислите и чувствата им една идея малко по-сложно.

Ние пък ще сe опитаме да внесем яснота с помощта на личен опит, наблюдения и изводи от изследвания на учени. 

Въртенето на опашката

Ние го приемаме еднозначно - радост. Но италиански учени са установили, че ако кучето върти опашката си надясно, е щастливо. Ако движението е наляво, значи по-скоро е неуверено в ситуацията.

Котките и лазерът

Ако си мислим, че любимата занимавка на пухкавия ни домашен любимец е да гони червената точка, то сме в лека грешка. Котката обича да преследва и да дебне, но иска да има и реална плячка, която да може да хване.

Снимка 381411

Източник: iStock

Сънят

Да оставим домашния любимец да спи по цял ден на спокойствие може да не ни изглежда грешно. Но истината е, че прекалено много сън може да доведе до поведенчески проблеми. Затова е добре при всяка удобна възможност да играем с животното или да го изведем на разходка.

Храната и възрастните кучета

Това, че едно куче е вече старо, не значи, че трябва да му даваме да яде всичко. Най-малкото има нужда от специални вещества за здрави кости. Затова е добре храната да е съобразена с възрастта.

Промените

Домашните любимци имат строго изградени навици и животът им е една рутина, колкото и скучно да звучи. Затова всяка промяна в обичайното им поведение може да е обезпокоителен признак.

По-бавно хранене, липса на апетит, по-бърза умора, по-често уриниране. Не бива да подминаваме тези симптоми с надеждата сами да отшумят.

Снимка 381412

Източник: iStock

Различна перспектива

Ако ние виждаме света хоризонтално, то при котките това става вертикално. Това е свързано с желанието им постоянно да се катерят и да слизат. За да не доведе вътрешният им инстинкт до непоправими щети върху интериора е добре да осигурим вертикално трасе на домашния ни любимец.

Просто инстинкт

Ако котката или кучето ни обича да бута задните си части в лицето ни, не бива да приемаме това действие като обида. Точно обратното - това е инстинкт от ранна възраст, когато малкото животинче искам майка му да го почисти. Значи ни чувства близки и ни има доверие.

Снимка 381413

Източник: iStock

Лошото поведение

Няма нужда да чакаме домашният любимец да стане на шест месеца, за да започнем да коригираме белите му. Колкото по-рано започнем тренировката, толкова по-добре. 

Как да социализираме кучето си

Как да социализираме кучето си

Няколко ценни съвета

Мебелите

Ако позволяваме на кучето или котката да се качват на дивана и леглото, когато са малки, няма да можем да ги отучим в по-зряла възраст. Или разрешаваме, или не, подчертава Reader's Digest.