Социалните мрежи се появиха едва в средата на миналото десетилетие и изключително бързо се превърнаха в неизменен спътник в ежедневието на всеки от нас.

И докато днешните тийнейджъри никога няма да знаят какъв е бил света преди Facebook и YouTube, по-възрастните от нас със сигурност вече са забравили колко нелепо изглеждаха някои платформи малко след създаването си.

Facebook

Снимка 337925

Източник: Wayback Machine

"Thefacebook", както социалната мрежа е била наречена първоначално, в първите си дни представляваше грозновата уеб страница без опция за скролване, която просто даваше ъпдейти за хората от контакт листата ни.

Най-емблематичното за първия Facebook беше неидентифицираното лице в горния ляв ъгъл, което беше премахнато още в първите ъпдейти на платформата. Много хора по това време спекулираха, че Facebook няма особен смисъл и стойност, тъй като сайтът MySpace вече предлагаше много по-разнообразна и функционална визия.

Instagram

Снимка 337930

Източник: Wayback Machine

Instagram е една от мрежите, претърпяла огромно количество промени, преди да се превърне в това, което познаваме днес.

В началото тя нямаше услуга за съобщения, предлагаше едва няколко филтъра, а дизайнът й беше затормозен от дебели банери и големи бутони.

Tinder

Снимка 337916

Източник: Wayback Machine

Повечето днешни потребители може би не знаят, че в първите си дни Tinder не разполагаше с най-емблематичната си характеристика - суайпването наляво и дясно.

Twitter

Снимка 337919

Източник: Wayback Machine

Първоначалните версии на Twitter през 2006 г. определено бяха доста по-различни от визията, с която сме свикнали днес. Фийдът беше доста базов, напомнящ на приложение за съобщения, а синята птичка се появи чак през 2012 г., след което няколко пъти променяше дизайна си.

YouTube

Снимка 337918

Източник: Wayback Machine

YouTube днес е по-цветен и разнообразен от която и да е онлайн видео платформа, но през 2005 г. сайтът изглеждаше като най-обикновена търсачка с открито недодялан дизайн. Тогава не съществуваха плейлистите и трендинг секцията, а основната идея на сайта беше, за да служи като място за запознанства.