Водата за уста е най-използваният продукт за лична хигиена след пастата за зъби. На пазара отдавна се предлага огромно разнообразие, съобразено с нуждите на всеки. А дилемата най-често се свежда до въпроса дали да съдържа алкохол, или не.

Има и друга алтернатива - да си направим сами вода за уста. Въобще не е толкова трудно, колкото си мислим. А и имаме ще контролираме състава на продукта, като го напаснем според своите предпочитания.

Какво ни трябва

За целта са ни необходими сол, сода, ксилитол, минерални капки и етерично масло. Шише и една чаша дестилирана вода - също.

Лесно и просто

По една чаена лъжичка сол, сода и ксилотол, както и осем капки масло от мента и 20 минерални капки. Всичко се смесва с водата в стъклено шише. Разклаща се добре преди всяка употреба.

Снимка 334468

Източник: iStock

Солено и полезно

Солта е основната съставка в домашната вода за уста. Oт хиляди години тя се използва в медицината заради своите лечебни свойства. Солената вода се използва за промиване, както и за елиминиране на бактериите.

Благодарение на солта може да сe отървем от вредни микроорганизми, предизвикващи проблеми със зъбите и венците. Освен това, хималайската сол - най-вече, подпомага процеса на реминерализация.

Снимка 334487

Източник: iStock

Още една полза от содата

pH-то на содата е около 9. Приемането й чрез домашната вода за уста също допринася съществено за елиминирането на всевъзможни бактерии, настанили се в устната ни кухина. Така се минимизира рискът от инфекции.

Содата бикарбонат балансира и самата киселинността в устата и така не позволява на храната и напитките, които приемаме, да разрушават зъбите ни

Ксилитолът

Естественият подсладител все по-често се използва в продукти като дъвки, но може да има и друго полезно предназначение. В състава на домашната вода за уста е само за вкус. Така че, изпозлването му е по избор.

Снимка 334485

Източник: iStock

Минерали в повече

Добавянето на минерални капки също не е задължително. Но с тях ползите от продукта се увеличават. Увеличава се и минерализацията на зъбния емайл, който така става по-малко податлив на образуване на плака и кариеси. 

Въпрос на избор

В най-популярната марка вода за уста се съдържат няколко вида етерични масла. Те отговарят за нейния вкус, но и се борят с плаката и бактериите. Затова е добре да присъстват и на нашия домашен продукт.

Най-добрият избор е маслото от мента. То идва с бонус - дълготрайно свеж дъх, пише Тhe things we'll make.