Често мнението на другите оказва много по-голям ефект върху нас, отколкото би трябвало. Когато това се случи, започваме да действаме според очакванията им, като оставяме настрана нещата, които наистина харесваме.

В такива случаи е важно да спрем да търсим одобрението на хората около нас и да започнем да действаме според собствените си желания.

Самочувствието и самооценката

Трябва да бъдем себе си и да не се опитваме да се променим, за да получим одобрението на другите. Да се постараем да промени онези неща, които можем, но и да приемем личностните си черти, които няма как да коригираме. Не е необходимо другите да се съгласяват с нас за всичко, за да ни обичат и уважават.

Не бива да се концентрираме върху неуспехите или срама, които изпитваме пред определени хора, когато правим нещо, смятано за нередно. Трябва да си зададем постижими цели и успешно да ги изпълняваме. Ако не постигнем желания резултат, вместо да се чувстваме зле, добре е да се поучим от опита.

Да мислим положително и да не анализираме нещата твърде много, защото понякога погрешно интерпретираме коментарите на другите.

Снимка 335890

Източник: iStock

Кръгът от приятели

Добра идея е да разширим кръга от приятели с хора, които имат същите амбиции като нас. Нека потърсим нови места и различна среда. За кратко време ще срещнем хора с интереси, подобни на нашите, което ще ни се отрази добре.

А когато сме заобиколени приятели, които мислят като нас, ще спрем да се чувстваме съдени и ще се фокусираме да правим това, което искаме.

За колко часа ставаме добри приятели с някого

За колко часа ставаме добри приятели с някого

Скиртият код на приятелството

Само хората, които вярват в нас и ни показват своята подкрепа, трябва да останат в живота ни, защото е по-добре да си сам, отколкото в лоша компания.

Увереността

Трябва да преодолеем страха си от това какво мислят за нас, за нашите проекти, мечти и бъдещи планове. Ако тръгнем по път, който сме в състояние да споделим с други хора, ще го направим с по-голямо чувство на сигурност.

Снимка 351346

Източник: iStock

Борейки се за това, което искаме, одобрението или неодобрението на околните няма да ни засяга толкова. Ще открием, че когато нашите собствени съмнения изчезнат, хорското мнение също ще се изпари.