Gmail, електронната поща на Google, е подготвил нововъведения, каквито потребителите му отдавна очакват. Създаден през 2004 г., Gmail ще претърпи обновление през 2018 г. И всичко - с цел улесняване на употребата и навлизане в една нова епоха на имейлите.

Днес, когато комуникацията се извършва предимно във Fаcebook Messanger, Viber и други подобни приложения, на Gmail се налага да бъде в крак с актуалните тенденции, за да е конкурентоспособен. Ето и детайли за промените, които да очакваме скоро и на своя телефон, таблет и компютър.

Предназначението

Електроните пощи все повече се използват предимно за работни цели. Затова сигурността е от съществено значение. Особено на фона на нестихващи скандали заради изтичане на лични данни от платформи като Facebook.

Акцентът в новия Gmail очаквано е към бизнес потребителите. Те със сигурност ще оценят високо новите подобрения, правещи работния процес по-лек, а изпращането на имейли не просто задължение, а улеснение.

Набляга се и върху интуитивността на електронната поща, изкуствения интелект, който я прави по-умна.

Дизайнът

Тук промените не са нещо чак толкова впечатляващо и когато отворим електронната си поща, няма да останем изненадани от това, което виждаме. По-скоро ще се зачудим кое е новото. И това е напълно целенасочено.

Просто драстичните визуални промени създават дискомфорт на потребителя, какъвто от Google не искат да причиняват. За сметка на това, те искат от нас да се впуснем в процес на дълго опознаване на новите функции, в който изненадите идват на порции. Не просто фейслифт, а промяна на основите.

Панелът

Със сигурност най-любопитен в Gmail е страничният панел от дясната страна на прозореца. Там имаме три нови иконки - Календар, Запазване и Задачи. С тяхна помощ лесно организираме деня си, а електронната поща се превръща и в личен органайзер.

Снимка 352879

Източник: Youtube

Безплатна секретарка, с други думи. Все пак, не можем още да очакваме много от тези функции, защото процесът на разработка и усъвършенстване продължава.

Съобщенията

В духа на приложенията за изпращане на съобщения, Gmail въвежда опция по желание - изпратеният имейл да бъде достъпен от получателя само определено време. Може да изберем да изчезне след няколко часа или няколко дни. Може и да изключваме препращането на имейлите, както и копирането на текстове от тях.

Сигурността

Тук Gmail има някои пробойни, особено по отношение на съобщенията в папка Spam. Там някой път попадат имейли, които не са с подобно съдържание. А ние продължаваме да ги очакваме. Но, все пак, тук на ход е изкуствен интелект.

Предупрежденията, които се появяват при отваряне на конкретни имейли, за възможно вредно съдържание, сега са червени, по-големи и доста по-забележими, поясняват и от Forbes. Пък от там нататък всичко е на наш риск и отговорност. Улесненото директно изтриване на съмнителния мейл също ще ни подбуди да послушаме съвета на умната си поща.

Снимка 352867

Източник: Facebook / Chris Lang

Обърнато е внимание и на фишинг имейлите, които получаваме от недобронамерени податели. Често обаче се хващаме на въдицата им, защото виждаме познат адрес, който всъщност е фалшив. Затова Gmail ще следи, сканира и предупреждава за подобни опасности.

Подсещанията

Ако получаваме десетки имейли на ден и трябва да отговорим ако не на всички, но поне на повечето, със сигурност се е случвало да забравяме да го направим. И електронната ни поща знае това много добре.

С въвеждането на промените ще може да получаваме подсещания дали искаме да отговорим на конкретно съобщение, което Gmail определя като част от комуникация, а не реклама например.

Разбира се, и тук се очакват грешки, но поне подсещанията не са дразнещи. Със същата цел може да видим как съобщения от няколко дни стоят най-отгоре във входящата ни поща. Просто чакат да ги отворим и да напишем отговор. Ако искаме, разбира се.

Умните отговори

Тази опция вече ще бъде налична не само за мобилното приложения. На базата на текста на получения имейл Gmail генерира три възможни опции за кратък отговор, който да изпратим само с едно докосване.

Приложението за смартфони

И тук промените няма да закъснеят. Те са свързани най-вече с дискомфорта, който създава постоянното звуково известяване за нови съобщения. Очаква се то да бъде налично само за мейли, които изкуствения интелект определи за важни за нас.

Снимка 352868

Източник: Facebook / Chris Lang

Също така получените съобщения от един и същи подател, които така и не отваряме, а директно изтриваме, ще генерират подканване да прекратим абонамента си за тях. Целта е да се намалят с до 60% мейлите без особено значение за потребителите.

Достъпност

Достъпът до прикачените файлове и получените имейли е улеснен с помощта на иконка до заглавието на съобщението, която ни изпраща директно към тях. На реда на всеки мейл имаме и нови иконки, които позволяват бързо и лесно да го архивираме или изтрием. А не както досега да трябва първо да маркираме, а после да изберем опция.

Как да имаме и ние новия Gmail

От иконката за Настройки в горния десен ъгъл на прозореца, отворен през браузър, трябва да изберем опцията "Try the new Gmail". Тя още не е налична за всички потребители, но постепенно ще стане.