Торино е един от градовете с най-мръсен въздух в Европа, като отчасти причината за това е разположението му на коритото на река По, която създава специфичен микроклимат. Архитектът Анджело Рена предлага революционно решение на проблема - създаването на 90-метров изкуствен хълм, който "попива" замърсяването.

Снимка 386375

Източник: Angelo Renna

Проектът е той да бъде изграден от пръстта, извадена при строежа на тунел за 273-километровата влакова линия, която ще свързва Торино с френския град Лион.

Пръстта на хълма ще поглъща въглеродните емисии, изпускани в атмосферата от индустриалните производства и трафика. В същото време повърхността му ще бъде оформена като парк с насаждения, подходящ за разходна на жителите на града.

Снимка 386376

Източник: Angelo Renna

Около шест милиона тона земя ще бъде извадена по време на изкопите на тунела. Според изследванията на Британския съвет за проучвания в сферата на инженерните и физически науки, който работи с Рена по проекта за хълма в Торино, земята има високи възможности за поглъщане на въглероден диоксид. Изкуственият хълм е поредното иновативно решение за справяне с проблемите на човешкото замърсяване на планетата.

Мръсният въздух, глобалното затопляне и дърветата - какво ни очаква

Май и дърветата няма да ни спасят

Нови стряскащи данни