Манията по датските и шведските философии за щастлив живот (хюга и лагом) някак неусетно отшумя, въпреки че никога не ни е излишен някой и друг съвет къде и как да намерим вътрешно спокойствие.

Но, спокойно, сега на преден план излиза една друго учение за живот без стрес и в хармония със себе си. Точно като за студените дни, които предстоят, защото идва от Финландия. Там слънцето е кратък лукс, а депресията ни изглежда гарантирана.

Pantsdrunk е философия на живот, идваща от скандинавската страна. Както се досещаме от превода на тази измислена дума, говорим за алкохол... и бельо.

След дълъг и натоварен ден в офиса или пък обикаляне по срещи и завършване на задачи само чакаме да се приберем вкъщи и да си починем. Но почивката има различни измерения за всеки. Някои си я представят като няколко часа игра на любимата игра, а други - любим филм, сгушени на топло.

А какво мислят финландците по въпроса? Техният път към щастието минава през пиенето на алкохол, вкъщи, по бельо. Може да ни звучи прекалено просто, но в тази идеология се крие по-дълбок смисъл.

Нямаме нужда да излизаме по-скъпи заведения и да пием коктейли, който изглеждат страхотно в сторито ни в Instagram. Нямаме нужда и от скъпи, но непрактични мебели, които да бъдат фон за поредното ни селфи. Не се нуждаем и от маркови дрехи,с които може да не се чувстваме себе си, но модата така е наредила.

Простота и достъпност, без да трябва да се правим на някого, когото не сме. Може да не изглеждаме много фотогенични по бельо, докато пресушаваме още една чаша вино. Но кой е казал, че трябва някой да ни гледа?

Разбира се, ако имаме това желание, можем да споделим релаксиращия край на деня с приятел, съквартирант или любим човек. В последния случай дори си гарантираме засилване на връзката, ако и двамата сме последователи на идеята.

Във Финландия, където девет-десет месеца от годината времето е мрачно и студено, нямаш особено разнообразен сценарий за вечерта. Вероятно именно за да не се чувстват странни всички хора, които вече си попийват сами по бельо, е измислена и философията Pantsdrunk.

Снимка 383094

Източник: iStock

Всичко, от което се нуждаем в случая, е правилната подготовка. Зареждаме хладилника с любимото вино или бира и идеалното мезе, затопляме стаята, за да ни е уютно без дрехи, и се впускаме в пълен релакс.

Важно правило е да съблечем дрехите, с които сме прекарали целия ден, веднага щом се приберем. Можем да разнообразим пиенето и висенето на дивана с някой филм или сериал.

Ако тази идеология ни звучи малко изсмукана от пръстите, то подчертаваме, че финландците са сред челните места в класацията за най-щастливи нации, въпреки депресиращия си климат. А и станата има висок на стандарт на живот и е в икономически подем.

Огледално бунгало във Финландия

Стъкло, дърво и нулев отпечатък

Минималистичен дизайн и екология

До какво степен тези успехи се дължат на Pantsdrunk, можем само да предполагаме. Но Министерството на вътрешните работи един вид узакони пиенето по бельо чрез две емотикони, представящи мъж и жена в гореописаната ситуация, пише Guardian.