Със сигурност сме виждали стопани на котки, които ги разхождат на каишки пред блока, в парка или дори в мола. Доста вероятно е и да сме им хвърлили въпросителен или направо неодобрителен поглед.

Но дали сме се замисляли трябва ли тези животни да напускат пределите на дома? Краткият отговор е трябва, и още как. Има обаче някои условия, на които трябва да обърнем повече внимание.

Ваксините

За да можем спокойно да разхождаме домашната си котка извън пределите на дома, трябва животинчето да има всички необходими ваксини. Навън опасности дебнат навсякъде, но рискът е не по-малък и за нас.

Снимка 387480

Източник: iStock

Свободно или на каишка

Ако живеем в къща с двор и имаме котка, вероятно си позволяваме да я пускаме да се разхожда в оградената площ. Но сигурно сме наясно, че една ограда трудно би ограничила ловния инстинкт на домашния любимец.

За да избегнем близки срещи с кучета, недоброжелателни хора, коли и други подобни опасности, по-добре котката да напуска пределите на дома само и единствено на каишка. Така ще сме спокойни, че до голяма степен контролираме приключенията й.

А каква каишка

Както при кучетата, и при котките каишката е не по-малко важна, щом сме решили да я използваме. Удобство и сигурност са двата основни параметъра, от които трябва да се ръководим при избора си.

Тънките каишки не са за препоръчване, колкото и сладки да са. По-добре да заложим на модел, който обхваща гръдния кош и не стяга.

Как да си дресираш котка

Разбира се, ако тя е свикнала да обикаля само в пределите на дома, първата й разходка навън може да е голям стрес. За да се избегнат неприятните емоции, трябва да подготвим домашния любимец по правилния начин.

За целта първо купуваме каишка и я слагаме на котката за няколко минути на ден, за да свикне с нея. При първата разходка трябва да изберем правилното място - тихо и спокойно, където тя да се запознае със света наоколо.

Добре е да се въоръжим и с хавлиена кърпа или одеяло, с което да завием и прегърнем котката, ако стресът й дойде в повече и трябва принудително да прекратим разходката.

Снимка 387482

Източник: iStock

И ако си мислим, че да разхождаме куче и котка е едно и също, жестоко се лъжем. Кучетата се подчиняват на нас, а котките искат ние да сме им подчинени. Така че трябва да се подготвим да бъдем водени на всевъзможни места.

Необходимо е да се въоръжим и с търпение, защото котката може просто да иска да поседи сред тревата и да наблюдава птиците на отсрещното дърво. А ние не бива да я лишаваме от това удоволствие, независимо какво ще ни струва.

Тренировка

Често се случва котките, гледани само в домашни условия, да затлъстеят. Глезим ги, даваме им храна в големи порции, а те само се чудят на коя страна да легнат.

Снимка 387481

Източник: iStock

Особено когато станат по-възрастни, игрите с котката се превръщат по-скоро в изключение, отколкото в ежедневие. А разходките навън са страхотен начин домашният любимец да скъса с мързела и да се пораздвижи, пише Bustle.

Каишката не е за всеки

Колкото и да ни се иска нашата може просто да е от този тип котки, които никак не обичат някой да ги развежда на каишка във враждебната външна среда.

Мистерията, наречена котка

Мистерията, наречена котка

Честит Международен ден на мъркащите любимци

Ако направим няколко опита и тя продължава да бъде стресирана, по-добре да не й го причиняваме.