През изминалия уикенд редица новинарски портали съобщиха, че е започнало разследване, което цели да разкрие дали по-рано тази година на борда на Международната космическа станция (МКС) е извършено първото престъпление в космоса.

Астронавтката на НАСА Ан Макклейн е заподозряна в нерегламентирано проникване в банковите сметки на бившата й партньорка г-ца Съмър Уордън, която е била подала молба за развод през 2018 г.

Г-ца Уордън твърди, че Макклейн не е имала право да влиза в банковата й сметка, тъй като разводът им вече е бил факт, и е подала жалба към Федералната търговска комисия в САЩ.

Към момента комисията разглежда дали действията на Макклейн действително представляват престъпление, но ситуацията е доста заплетена поради факта, че Макклейн е действала от космоса.

Действията на всеки космонавт се обуславят от законите на родната му държава, което означава, че Макклейн ще трябва да убеди законодателството в САЩ, че не е прекрачила никакви правила.

Самата тя твърди, че е използвала паролата, която е използвала винаги, за да влиза в сметката, а целта й е била да провери дали в сметката има достатъчно пари за издръжката на сина на Уордън, за когото са се грижели двете дами.