Когато зимата отнеме удоволствието от това да се грижим за градината на двора, няма нужда да спираме, а просто да минем на закрито. 

Независимо дали живеем в гарсониера или в петстаен апартамент, всеки от нас може да намери малко място у дома, което с минимални ресурси да бъде превърнато в целогодишна мини-оранжерия.

Снимка 391018

Източник: iStock

С напредването на технологиите някои продукти, като LED осветлението например, стават много по-достъпни, отколкото бяха при навлизането си. 

LED лента, чиято светлина наподобява тази на слънцето, струва около три долара на метър, ако имаме търпението да изчакаме доставка от Китай.

Снимка 391022

Източник: Ebay

Монтажът е елементарен, а консумацията на електричество - незначителна, заради енергоспестяващите свойства на LED технологията. Самата лента най-често е с двойно залепващ гръб, който прави монтажът още по-лесен. 

Светлината от LED диодите е достатъчно силна, за да даде живот на малки растения, и достатъчно слаба - за да не нагрява и да не създава предпоставка за пожар. 

За конструкцията на мини-парника не е нужно да даваме и лев, защото можем да използваме кухината на празен шкаф или просто разположен на по-топло място у дома рафт. 

Една инсталация с четири метра LED лента, електрически трансформатор и окабеляване, би ни струвала едва около 25 лева.

Снимка 391020

Източник: iStock

Дългият живот на LED диодите означава, че няма да ни се налага да инвестираме в близките няколко години в подмяна на лентата. 

Подобен метод на гледане е подходящ за повечето листни видове растителни храни, сред които са и салатите, руколата, спанакът, подправките и други. 

Важно е да отбележим, че не всеки вид LED диод излъчва подходяща за растения светлина и добре да търсим ленти, които са ясно означени като подходящи за растения.