Манията по холивудската усмивка с искрящо бели зъби ни завладя още преди години. Вече съществуват всевъзможни начини са се сдобием с нея - от импланти и фасети, през професионално избелване в кабинет, до процедури в домашни условия. Но дали нюансът на зъбите е най-важен?

Според не едно и две научи изследвания, по-жълтите зъби са по-здрави. Причината за този труден за вярване факт се крие в емайла. Той принципно е полупрозрачен, с леко син оттенък. А под него прозира дентинът, който си е жълтеникав.

Снимка 342449

Източник: iStock

Именно този нюанс ние всячески се стремим да премахнем по пътя към съвършената усмивка. Всички избелващи процедури нарушават емайла и по този начин вредят на здравето на зъбите ни. Те съдържат водороден пероксид, разграждащ съединенията, образуващи естествения жълтеникав цвят, категорични са учени от University of British Columbiа.

Избелващите продукти, дори ако говорим само за паста, предизвикват и чувствителност на зъбите. Тя е съпроводена с честа и остра болка при консумация на много храни и напитки. Ако нейните симптоми могат да отшумят, то разрушаването на емайла е безвъзвратен процес.

Разбира се, ако зъбите ни са прекалено жълти, то това е признак на лоша хигиена и със сигурност е свързано с кариеси и други заболявания. Но в повечето случаи петната по тях са просто белег от храните и напитките, които консумираме.

Снимка 342450

Източник: iStock

Дори в хода на изследванията по темата учени стигат до извода, че някои черни петна могат по-скоро да помагат за здравето на зъбите, отколкото да му вредят. Това е специален вид зъбна плака, съдържаща калций, фосфат, различни бактерии и форма на желязо или медно съединение, което води до тъмния цвят, пише BBC.