Във всеки офис има по един колега, който все забравя да ходи до тоалетната и може да изкара и цял ден, без да я посети по малка нужда. И докато ние тичаме натам за пети път само до обед, се чудим кой от двата сценария е по-нормален.

Всеки ден човешкото тяло произвежда около литър и половина урина. Разбира се, нейното количество зависи от количеството вода, което пием. Пикочният мехур може да побере между 400 и 600 грама.

Така, по сметките на учените, можем да изкараме около 10 часа без посещение в тоалетната, преди да навлезем в опасна зона. Но дали трябва да стигаме до подобни крайности?

Успокоението е, че пикочният мехур няма как да се пръсне, а мозъкът ни все пак контролира изпускането на урина, освен ако нямаме установени проблеми с тези функции.

Снимка 374736

Източник: iStock

Стените на пикочния мехур са покрити с рецептори, които изпращат сигнал до мозъка, че имаме малка нужда. Но това се случва на много по-ранен етап, преди да е запълнен докрай. Така организмът ни дава толеранс, време да реагираме.

Ако все пак решим, че сме прекалено заети, за да отделим няколко минути за посещение на тоалетната, тялото ни отговаря с конкретен процес - сфинктерите на пикочния мехур се затварят, за да не пропуснат урината към пикочния канал.

Малките мускулчета се справят с тази задача доста добре, освен ако не ги нагърбваме с нея прекалено често. Ако обаче да стискаме си ни е навик (или пък минус на професията), то последствията може да не са особено приятни, пише Science Alert.

Снимка 374737

Източник: iStock

Честото задържане на урина води до отслабване на мускулите на пикочния мехур. Така можем да стигнем до състояние, при което ни е невъзможно да го изпразним напълно. Тогава ще ни се наложи да ходим по малка нужда често и все ще имаме усещане, че ни се пишка.

Задържането на голямо количество урина също така води до развитието на бактерии, най-вече ешерихия коли. А тя е основен виновник за цистита - доста неприятно и болезнено състояние.

Учени са установили, че е нормално да имаме малка нужда между шест и осем пъти на ден. А някои лекари съветват да "обучим" пикочния си мехур, създавайки навик да посещаваме тоалетната на всеки три часа например.

Това е обществена тоалетна

Това е обществена тоалетна

Няма къде другаде да е, освен в Скандинавия

Разбира се, всичко е индивидуално, но експериментите с възможностите на тялото ни не са препоръчителни.