Добре известен факт е, че обонянието на кучетата е толкова силно и детайлно, че позволява на четириногия любимец да надуши човешки болести, още преди те да са били диагностицирани.

Кучетата могат да надушват лоши хора

Как кучетата надушват лоши хора

Какво правят 300 милиона рецептора за обоняние

С над 300 милиона рецептора за обоняние, най-добрият приятел на човека може да ни алармира за няколко различни болести, в някои случаи дори без тренировка.

Рак на гърдата

Снимка 388358

Източник: iStock

Във Великобритания съществува инициатива, която цели да обучи максимален брой кучета да разпознават рака на гърдата в много ранен стадий на развитието му. Това би позволило ранно диагностициране за много дами, които са фенове на кучетата, но не и на редовните лекарски прегледи.

Рак на простатата 

Италианско проучване от 2015 г., включващо обучена двойка немски овчарки, показва, че кучетата дават акуратна диагноза при рак на простатата в 90% от случаите.

Диабет

Снимка 388361

Източник: iStock

Кучетата могат да надушват нивата на различни химикали в тялото ни и според това определят дали сме щастливи, ядосани, болни и т.н.

Така косматият ни любимец може да усети промяна в кръвната ни захар, още преди ние да сме усетили замайване или по-сериозни симптоми, само като подуши потта или дъха ни.

Паркинсон

Паркинсонът е една от болестите, които кучетата могат да усетят у нас, години преди ние да почувстваме симптомите.

Защо кучето ни облизва

Защо кучето ни облизва

Скритият език на целувките на домашния любимец

Според учените, кучето започва да усеща промени в миризмата на тялото ни до шест години, преди докторите да могат да поставят сигурна диагноза.

Малария

Снимка 388360

Източник: iStock

Наскоро The Guardian съобщи за нови доказателства за способността на кучетата да усещат една от най-смъртоносните за нашия вид болести - маларията. Животните могат да разпознаят болестта преди да има симптоми, използвайки само миризмата от мръсните ни чорапи.