Марихуаната е все по-използван лек наркотик през последните години. В много американски щати, в Канада, както и в някои европейски страни, канабисът е позволен за медицински цели.

Широко известни са ползите от марихуаната, като лекарствено средство. "Тревата" се използва за лечение на хронична болка и гадене, най-често при онкоболни, както и намаляване на последиците от множествената склероза.

Както всяко лекарство, и марихуаната има странични ефекти. Истината е, че липсват достатъчно тестове, които да кажат на 100% за какво точно помага, и на какво вреди зеленото растение.

Снимка 319292

Източник: iStock

Междувременно хората продължават да пушат лекия наркотик всекидневно. Ето какво казват експерти, ако пушите трева всеки ден.

Д-р Стюарт Гитлоу, професор в Университета на Флорида, предупреждава, че марихуаната вече е много по-силна от преди години, давайки по-скоро психеделично чувство, отколкото леко усещане за интоксикация.

Съществен процент от потребителите може да имат халюцинации и параноя. След дни на ежедневна употреба, наркотичното вещество се натрупва в мастните клетки и упойващото вещество THC постепенно се освобождава в кръвта. Това означава, че човек дори да не пуши е под влияние на веществото.

Кофишоп в Амстердам

Източник: iStock

Кофишоп в Амстердам

Така постоянната употреба засилва хроничната загуба на внимание, намалява фокуса и концентрацията. Ежедневните потребители на марихуана не могат да постигнат високо ниво в работата си или в училище. Мотивацията им намалява драстично. 

Друг експерт - д-р Джоузеф Гарбели, казва, че около 15% от употребяващите канабис развиват зависимост. Ежедневните потребители страдат от проблеми с паметта, координацията и решаването на проблемите.

Засечени са случаи, при които тревата променя начина, по който мозъкът се развива. Това се случва особено с пушачи, които започват твърде млади.

И двамата експерти признават, че не знаем всичко, което трябва да знаем за марихуаната. Експертите обаче са категорични - канабисът е лекарство и трябва да се консумира под лекарски контрол.

И ако марихуаната намалява концентрацията и мотивацията, то употребата на кокаин от подрастващи може да има още по-тежки последици. Учени от Медицинския институт към университета в Сао Пауло, Бразилия, са направили изследване, което е установило, че в отделни случаи употребата на кокаин до 18-годишна възраст предизвиква силни разстройства на нервната система, а впоследствие може да доведе до слабоумие.

Учените алармират, че кокаинът в съчетание с марихуана, алкохол или психоактивни вещества в значителна степен влияе върху префронталния кортекс, който отговаря за мисловната и двигателната активност.

Същото се отнася и за т.нар. леки наркотици, като марихуаната, опиати или стимуланти. Употребата им едновременно с алкохол води до тежки и непоправими последици върху мозъка.