Нищо чудно, когато чуем за джинджифил, мозъкът ни веднага да извиква спомена за онзи негов вкус. Специфичен и лютив, той определено не е за всяко небце. Но ако преодолеем първоначалната революция на вкусовите ни рецептори, джинджифилът ще ни бъде само от полза. Ето как.

Джинджерол 

Това е основната и най-важна съставка в джинджифила. Смята се, че предпазва от ракови образувания, защото оказва благоприятно въздействие върху инфекциите в организма. Именно на него се дължи и специфичният вкус на корена.

Снимка 368562

Източник: iStock

Болка

Джинджеролът е обект на редица изследвания. В резултат на тях учените стигат до извода, че може да облекчава леки и средни болки в костите и ставите. Затова се препоръчва при състояния като артрит и остеопороза, както и при мускулни болки и възпаления.

Антиоксидант

Джинджифилът предпазва клетките от оксидативен стрес. А когато са изложени на него, те се израждат в ракови. Затова коренът се препоръчва като профилактика на онкологични заболявания. Помага и за справяне със страничните ефекти от химиотерапията.

Храносмилане

Благодарение на лютивия си вкус, джинджифилът действа като чилито - забързва метаболизма и подпомага храносмилането. Разбира се, всичко трябва да е с разумни граници. Отпуска и гладката мускулатура на червата, като по този начин облекчава симптомите на гастрит, колит и други стомашни неразположения.

Снимка 368563

Източник: iStock

За жените

Джинджифилът е безопасен за консумация от бременни и дори се препоръчва за намаляване на сутрешното гадене. Със същия ефект предотвратява и гадене по време на път. Може да се консумира и за облекчаване на менструални болки.

Вместо хапчета

Джинджифилът влияе на лошия холестерол, като редуцира неговите нива, пише Cooking Lite. Намалява и кръвното налягане, с което се предотвратяват сериозни сърдечни проблеми.

При настинка

Чаят от джинджифил помага по-лесно да се преборим с вирусите и повлиява възпаленията на гърлото.

Снимка 368561

Източник: iStock

Как да го консумираме

Както ни е вкусен, е най-правилният отговор. Най-често джинджифилът се прави на чай, към който добавяме мед и лимон.

Тъй като е прекалено пикантен, за да го ядем наравно с други зеленчуци, най-добре да го настържем на дребно и да поръсваме върху ястия и салати. Ако сме фенове на азиатската кухня, няма как да минем без него.

Може да намерим корена и маринован. В този си вид се използва като добавка към суши. Няма как да пропуснем и традиционните коледни джинджифилови сладки.

Защо фъстъченото масло е супер храна

Защо фъстъченото масло е супер храна

Висока хранителна стойност и многобройни ползи за организма

Сушен джинджифил има във всеки магазин за ядки и е идеален за директна консумация. Ако сме готови да го понесем в името на ползите му, разбира се.