Нищо чудно, когато чуем за джинджифил, мозъкът ни веднага да извиква спомена за онзи негов вкус. Специфичен и лютив, той определено не е за всяко небце. Но ако преодолеем първоначалната революция на вкусовите ни рецептори, джинджифилът ще ни бъде само от полза. Ето как.
Джинджерол
Това е основната и най-важна съставка в джинджифила. Смята се, че предпазва от ракови образувания, защото оказва благоприятно въздействие върху инфекциите в организма. Именно на него се дължи и специфичният вкус на корена.
Източник: iStock
Болка
Джинджеролът е обект на редица изследвания. В резултат на тях учените стигат до извода, че може да облекчава леки и средни болки в костите и ставите. Затова се препоръчва при състояния като артрит и остеопороза, както и при мускулни болки и възпаления.
Антиоксидант
Джинджифилът предпазва клетките от оксидативен стрес. А когато са изложени на него, те се израждат в ракови. Затова коренът се препоръчва като профилактика на онкологични заболявания. Помага и за справяне със страничните ефекти от химиотерапията.
Храносмилане
Благодарение на лютивия си вкус, джинджифилът действа като чилито - забързва метаболизма и подпомага храносмилането. Разбира се, всичко трябва да е с разумни граници. Отпуска и гладката мускулатура на червата, като по този начин облекчава симптомите на гастрит, колит и други стомашни неразположения.
Източник: iStock
За жените
Джинджифилът е безопасен за консумация от бременни и дори се препоръчва за намаляване на сутрешното гадене. Със същия ефект предотвратява и гадене по време на път. Може да се консумира и за облекчаване на менструални болки.
Вместо хапчета
Джинджифилът влияе на лошия холестерол, като редуцира неговите нива, пише Cooking Lite. Намалява и кръвното налягане, с което се предотвратяват сериозни сърдечни проблеми.
При настинка
Чаят от джинджифил помага по-лесно да се преборим с вирусите и повлиява възпаленията на гърлото.
Източник: iStock
Как да го консумираме
Както ни е вкусен, е най-правилният отговор. Най-често джинджифилът се прави на чай, към който добавяме мед и лимон.
Тъй като е прекалено пикантен, за да го ядем наравно с други зеленчуци, най-добре да го настържем на дребно и да поръсваме върху ястия и салати. Ако сме фенове на азиатската кухня, няма как да минем без него.
Може да намерим корена и маринован. В този си вид се използва като добавка към суши. Няма как да пропуснем и традиционните коледни джинджифилови сладки.
Сушен джинджифил има във всеки магазин за ядки и е идеален за директна консумация. Ако сме готови да го понесем в името на ползите му, разбира се.