Спа центровете са популярни навсякъде по света. Сред многобройните процедури, които предлагат, е и сауната. За разлика от ваните за "детоксикация" и други измамни процедури, науката стои зад ползите от честото посещение на сауна.

Защо нямаме нужда от „детоксикация”

Защо нямаме нужда от „детоксикация”

Имате си персонален детоксикатор

Северните народи, като финландския например, имат дългогодишни традиции в това отношение. Не е изненадващо, че новото проучване, което доказва ползите от престоя в горещата стая, идва от Университета на Източна Финландия, Университета на Ювяскюля (също финландски) и Университета на Бристол.

Снимка 372379

Източник: iStock

Учените прегледали и обобщили резултатите от предходните изследвания на ефектите на финландските сауни върху здравето. Изследователите установили, че те засягат цялото тяло и не се изразяват само в усещането за удоволствие и релакс.

Честото посещение на сауната е свързано с понижаване на риска от сърдечносъдови заболявания, високо кръвно налягане, неврокогнитивни заболявания, белодробни болести, психични разстройства и понижават смъртността. Освен това, сауната има благоприятно влияние и при лечението на кожни заболявания, артрит, главоболие и дори грип.

Снимка 372380

Източник: iStock

Учените установили още, че сауната подпомага стабилизирането на автономната нервна система, понижава кръвното налягане, потиска възпалителните процеси, оксидативния стрес и други. Освен това, тялото отговаря на посещението на сауната, както на средно или силно интензивна физическа активност.

Според екипа, усещането за отпускане и добро настроение може би са свързани с повишеното отделяне на хормони в кръвта, като ендорфина, а комбинацията между сауна и физически упражнения вероятно би имала още по-ползотворен ефект върху организма, отколкото извършването на всяка от тези дейности поотделно.