Когато се търсят причините за деликатния и много личен проблем със спонтанните аборти, обичайно изследванията се фокусират върху жената и нейното тяло.

Но, в действителност, 60% от спонтанните аборти се дължат на генетичен проблем, който води до внезапно прекратяване на бременността. Този факт предполага, че сперматозоидите също имат значима роля в процеса.

В ново изследване, посветено на темата за значението на качеството на сперматозоидите, взимат участие 50 мъже, чиито партньорки са преживели три или повече последователни спонтанни аборта, както и 60 мъже, чиито партньорки не са преживявали нито един.

Снимка 398999

Източник: iStock

Оказало се, че в ДНК на сперматозоидите на мъжете от първата група има два пъти повече повреди. Тези резултати са в подкрепа на други проучвания, които показват, че сперматозоидите имат важна роля за протичането на бременността и дори образуваните на плацентата, която доставя кислород и хранителни вещества на развиващото се бебе.

Учените предполагат, че повредите в ДНК на сперматозоидите може да се дължат на т.нар. реактивни кислородни видове, които се намират нормално в известно количество в семенната течност, а функцията им е да предпазват мъжките полови клетки от вредни бактерии. Но когато концентрацията им по някаква причина е повишена, това уврежда и самите сперматозоиди.

Снимка 399000

Източник: iStock

Тези вещества се откриват в по-голямо количество именно в семенната течност на мъжете, чиито партньорки преживявали спонтанни аборти.

Факти за бременността, които вероятно не знаем

Факти за бременността, които вероятно не знаем

Какво наистина се случва в тялото на жената

Установено е, че сред рисковите фактори са наднорменото тегло на мъжа и по-голямата му възраст. Предстои резултатите да бъдат допълнително проверени в по-мащабни проучвания.