Кападокия е едно от най-забележителните места по света. Точно над тази вулканична местност в Турция стотици балони се издигат в небето. Не си мислете обаче, че това е нещо като празник или събитие. Балоните летят над Кападокия целогодишно - виж ги във видеото по-долу.

"Земя на красивите коне" - това е буквалният превод на наименованието на местността от персийски език. Това е най-горещата точка за ентусиасти от цял свят, които искат да полетят с балон в небето. Намира се в Централна Турция, на около 250 км. от Анкара. 

Пейзажът е уникален, а районът е обект на световно културно наследство, богат на византийско изкуство, подземни градове и троглодити села в Долината на Гьореме.

Според преданието името на най-посещавания сега резерват за скални църкви - "Гьореме", произлиза от "гьор-еми" - "нека никой не ни види". 

Откъдето и да се погледне тази древна земя, погледът среща заснежените върхове на два застинали вулкана - Хасан Даг (3268 м) и Ерджиес (3916 м). Мощните им изригвания в далечните геологически времена са причината за образуването на неповторимите скали на Кападокия.

А всичко това се вижда най-добре от птичи поглед. Заради това една от най-големите атракции там е полетът с балон. Най-често се прави по изгрев слънце. Балонът се понася над скалните чудеса, на приблизително 800 метра над земната повърхност, бавно и плавно, така че насладата от гледката на красивата панорама да бъде пълна.