Саграда Фамилия в Барселона е в процес на изграждане от 1882, но сега най-накрая има изгледи църквата да бъде завършена. Това видео от YouTube илюстрира шестте финални кули, които са определени да бъдат завършени до 2026, което ще съвпадне със 100-годишнината от смъртта на Антони Гауди, каталунския архитект, който посвети голяма част от живота си в проектирането и строителството на сградата.

Тези шест кули, представляващи Дева Мария, четиримата евангелисти и Исус Христос, ще бъдат последните и най-високите от 18 кули на църквата, като ще превърнат Саграда Фамилия в най-високата църковна сграда в света.

Строителството на Саграда Фамилия продължава и до днес

Източник: iStock

Строителството на Саграда Фамилия продължава и до днес

Гауди започва работата си върху Саграда Фамилия през 1883 г., след като оригиналния архитект подава оставка в несъгласие с благодетелите на църквата. Той се фокусира върху Саграда Фамилия, отдавайки се изцяло на проекта след 1915 г. Дори живее на строителна площадка, след 1925 г., но когато умира през 1926 г., сградата е завършена на не повече от 25%.

Строителство продължава бавно след смъртта на Гауди, прекъснато е от Гражданската война в Испания, и е зависимо от даренията, които го финансират. Въпреки това, последните технологични нововъведения значително ускоряват строителството. Голяма част от работата по интериора е приключена, а Саграда Фамилия е официално осветена като място за поклонение през 2010 г., от Папа Бенедикт XVI.

Шестте основни кули не са единствените части на сградата, които все още не са завършени. Както е показано на видеото по-долу, публикувано през 2013 г., работата продължава и на така наречената "Фасада на славата", последните и най-амбициозната от трите монументални фасади.

Деветдесет години след смъртта на Гауди, има множество архитекти и строители, които са работили по изграждането, и има редица спорове във връзка с тълкуването на дизайна на Гауди, но въпреки това сградата на Саграда Фамилия бележи продължаване на традицията на готическите катедрали.