Цените на имотите спадат поради рецесията ли?! Вижте само предложенията на Mega-Mansions и тогава говорете. Нищо че американците плачат, че изпадат в дълбока рецесия, именно от там са и най-скъпите имоти. Когато Доналд Тръмп продаде луксозното си имение в Палм Бийч с това най-скъпите удари в историята не привършиха. Все още се намират много щатски имения, които се предлагат на доста висока цена.

Закритият плувен басейн на Hearst Mansion веднъж вече е бил притежаван от медийния магнат Рандолф Хърст. Тази якобинска къща върху 168 874 кв. м в Сан Саймън, Калифорния, може да бъде ваша срещу 165 млн. в зелено. Вероятно ще държи цената си и няма да има спад.

Първоначално тя е била конструирана върху ранчо през 1865 г. от бащата на г-н Хърст. Заделете си минимум половин ден за оглед, защото десет часа няма да ви стигнат, за да обходите дискотеката й, трите басейна, 29-те спални, а защо ли баните са 41?

Продължението на къщата е строено през 1947-а, като повечето от сградите са проектирани от архитекта Джулия Морган, сред най-добрите в бранша. След доустройването резултатът е нещо като "мини замък", разполагащ с 56 спални, 61 бани, 19 всекидневни, повече от 513 950 кв. м градина, открити и закрити басейни, тенис корт, киносалон, както и най-голямата частна зоологическа градина в света със зебри и други екзотични животни. Басейнът "Нептун" се пълни с вода от близката планина и гледа едновременно към планините, океана и главната къща. На това му се вика VIP гледка!

 

Ето и кои засега са 10-те най-скъпи имотa в света:

1. 8 St. James Square, Лондон, Великобритания

В момента този имот се реиновира, а цената му е около 226 млн. долара. Жилището се намира в 7-етажна сграда за офиси от 1930 г., която ще бъде използвана за създаването на шест екстравагантни апартамента. Цялата за шест!

 

2. William Randolph Hearst's Home, Бевърли Хилс, Калифорния, САЩ

Вече ви разказахме за къщата на фамилия Хърстови, която може да бъде ваша срещу 165 милиона долара и се простира върху жилищна площ от близо 7000 кв. м.

 

3. Tim Blixseth's Montana Mansion, Боузмън, Монтана, САЩ

Тази все още се строи, но това не й пречи да заема трето място в класацията. Държи цената от 155 млн. долара. Намира се в близост до единственият в света закрит частен скиорски и голф клуб за милиардери Yellowstone Club в щата Монтана, основан от американския милиардер Тим Бликсет. Края на миналата година, клубът чийто членове са едни от най-богатите хора в света, също фалира заради финансовата криза.

Хижата включва десет спални върху 647 497 кв. м., а частна гондола посреща и изпраща гостите до ски курорта или голф игрището.

 

4. Замъкът на Дракула (замъкът "Бран"), Брашов, Румъния

Оценен е на 140 млн. долара и всички знаем, че наистина е принадлежал на Влад Тепеш, прочул се като Дракула. Тези 20 акра земя са застроени през 1212 г., но пък помислете колко пари ще изкарате от любопитни туристи! Това капиталовложение определено има смисъл.

 

5. Updown Court, Великобритания

Какво са 103 стаи и 58 акра градини срещу 138 млн. долара? Абсолютно нищо. Купувайте смело - сега е моментът!

 

6. Hala Ranch, Аспен, Колорадо, САЩ

Ранчото е разположено в най-известния щатски ски курорт, но е собственост на бившия посланик на Саудитска Арабия в САЩ - принц Бандар бин Султан Абдул Азиз. Струва 135 млн. долара. Разполага с 15 спални и 16 бани, тенис корт и плувен басейн.

 

7. Maison de L'Amitie, Палм Бийч, Флорида, САЩ

„Къщата на приятелството", както означава името й на френски, бе собственост на Доналд Тръмп и струваше 125 млн. долара. Цената включва и 30-метров басейн, бална зала и голяма оранжерия. На Тръмп обаче му се наложи да смъкне цената с 25 милиона долара, само и само да я продаде, което бе охарактеризирано от списание Форбс като „най-голямата отстъпка правена някога за имение, за което не тече процедура по банкрут". И все пак той успя да я продаде на руски милиардер (според слуховете дори за 85 млн.), с което направи най-скъпата сделка с недвижима собственост в САЩ по време на вече започналата финансова криза.  

 

8. Tranquility Mansion, езерото Тахо, Невада, САЩ

Ако предишният номер в нашата класация беше къща на приятелството, то с тази от 849 839 кв. м на цена от 100 млн. долара животът е песен. Избата й съдържа винена колекция от 3500 бутилки. Киносалонът е 19-местен, закрит басейн не липсва.

 

9. Waterfront Mansion, Истанбул, Турция

Вътре в това имение на Босфора с площ 2787 кв. м на стойност 100 млн. долара откриваме 64 стаи с гледка към морето.

 

10. Bishop's Avenue, Лондон, Великобритания

Най-евтината къща в класацията се предлага за 99 млн. долара, С площ от 3530 кв. м тя върви в комплект със стъклен асансьор, двойно предно стълбище, басейн със стъклен мост и турска баня за двайсет души..