"По-скоро село, отколкото град" - така запознатите описват безгрижното усещане, което оставя най-големия новозеландски град Оукланд. Административният център и столица на страната е Уелингтън, но поради близостта на Оукланд до южния Пасифик и по-топлия му климат, градът става най-гъсто населеният в островната държава. Наричат Оукланд още "Градът на платната". Там има повече яхти и лодки на глава от населението, отколкото в който и да било друг морски град по света.

Снимка 284431

Източник: iStock

Нова Зеландия се отличава със своята изолация. Намира се на около 2 000 км от югоизточната част на Австралия в Тасманийско море. Най-близките й съседи на север са Нова Каледония, Фиджи и Тонга. Островите притежават отличителна фауна, където най - интересни и разнообразни са птиците. Всъщност, казват, че в Нова Зеландия няма нито едно отровно животно. Няма змии, крокодили, или пък акули. Всъщност там няма дори бозайници, освен тези, които са донесени от хората.

Снимка 284435

Източник: iStock

Населението на цялата островна държава, която е съставена от Северен и Южен остров, както и по-малките Стюарт, Чатъм, Кук, и др., наброява малко над 4.5 милиона души, което е 14 пъти по-малко от това на Великобритания, но за сметка на това е разпръснато на по-голяма територия. Времето целогодишно е топло и меко, като най-много дъждове падат през юли и август, а морето в най-вътрешното място на сушата е на стотина километра разстояние. Плажовете са километрични, природата е девствена, а заливите и фиордите са толкова много, че не могат лесно да бъдат обходени дори с най-бързата моторна лодка. А пък и местностите са перфектни за разходки с кану или колоездене.

Снимка 284430

Източник: iStock

Изброените факти са само малка част от причините "затънтената" страна да влезе в топ 10 в най-новата класация на ООН на най-щастливите държави по света. Всъщност Нова Зеландия влиза в проучването от тази година и то директно под номер 7.

Ето кои са най-щастливите държави по света

Ето кои са най-щастливите държави по света

Днес е Международният ден на щастието

Нова Зеландия е колония на Великобритания, а Кралицата има почетна функция. Управлението е парламентарна демокрация, а официалният език е английският.

Любопитен факт е, че Нова Зеландия е първата държава в света, която дава право на жените да гласуват - това се случва в далечната 1893 г. - много преди Европа и САЩ.

Снимка 284434

Източник: iStock

Местните имат благ характер, а културата на оригиналното население - маорите е впечатляваща и е поставена на почит. Ето пример - река Уангануи в Нова Зеландия получи същите юридически права като на човешко същество. Местното маорско племе се бори над 140 години за признаването на реката им за техен прародител. През миналата седмица искането им "техният роднина" да получи правен статут на живо същество, беше прието със закон от парламента на Нова Зеландия. Така, ако някой злоупотреби с ресурса на реката, замърси я или я увреди по някакъв начин, законът ще третира престъплението като извършено върху човек.

Снимка 284428

Източник: iStock

Освен че са уважителни и демократични, новозеландците са авантюристи - те обожават заниманията на открито и спорта. Нова Зеландия е родината на бънджито, а децата там израстват по сърфовете и лодките.

Бизнесът в Нова Зеландия се разраства постоянно - търсят се неистово здравни работници, инженери, и научни работници. Припомням ви случай от миналата година, когато едно малко новозеландско градче влезе в медиите, след като предложи 190 хил. паунда годишна заплата за позицията младши общопрактикуващ лекар, но за работата нямаше кандидати в продължение на 2 години.

Снимка 284433

Източник: iStock

Туристите са привлечени от уникалната природа, плажове, гори, планини, но не на последно място от действащите вулкани и гейзери

Туризмът расте стремглаво, като даже малко изпреварва инфраструктурата. Наскоро полетът на 53-ма американци от Оукланд към САЩ беше отложен. Хората биват настанени в традиционна маорска къща за вечерта, тъй като всички хотели в града са били пълни.

Блумбърг изчислява, че 3,5 млн. туристи са посетили страната през миналата година - 480 хил. повече от прогнозираното. Те са оставили в икономиката 10 млрд. американски долара, а очакванията са, че през 2020 г. туристите годишно ще бъдат колкото цялото население на държавата.