Има места по света, които е по-добре да гледате само на снимка. В тези води не бива да плувате, тъй като е много опасно или е напълно невъзможно. Ето кои са те:

1. Голямата синя дупка в Белиз (на снимката горе)  

Там се образува нещо като центрофуга -  огромен вихър, който повлича всичко от повърхността, а след това приливите го изхвърлят с огромни водни кули. Въпреки това, все още има много хора, които искат да видят отблизо тази дупка. Самият Жак Кусто нарича мястото едно от най-добрите места за гмуркане на Земята. Внимавайте да не дойде отлива... 

Снимка 304097

2. Езерото "Кладенецът Якоб" в Тексас е естествена дупка в земята. Кристално чистата вода е едно от най-опасните места за гмуркане в света. На дъното на "Якоб" има няколко входа към огромна мрежа от пещери, от които мнозина не са се върнали. 

Снимка 304099

3. Езереото Мичиган е нещо като Бермудския триъгълник 2, защото над него се е случила една от най-ужасните катастрофи в Северна Америка. Загадката настрана, но езерото е истински опасно, тъй като внезапно образува течения, които според някои източници отнемат няколко десетки живота всяка година, пише Bright Side. 

Снимка 304100

4.  Езерото Натрон в Танзания е едно от най-солените и алкални езера на Земята, покрито със солена кора, която понякога е оцветена в червено. Температурата на водата достига 120 ° F (50 ° C) на определени места, което го прави, заедно с алкалността, почти непригодно за живот. Тук живеят само три вида риби, адаптирани към екстремните условия.

Снимка 304101

5. Синята дупка в Дахаб. Това е възможно най-опасното място за гмуркане в света, тъй като много гмуркачи са загинали в тази дълбока пещера. Опитните водолази обаче казват, че добре обучените хора с опит могат да се гмурнат без страх: причината за смъртта обикновено е азотна наркоза или недостатъчен въздушен капацитет при изкачването, което се оказва по-дълго от очакваното. 

Снимка 304103

6. Езерото "Подкова" (Horseshoe Lake) в САЩ. Въглеродният диоксид, който излиза от пукнатините на дъното на "Подкова", е смъртоносен за всичко. Езерото е причина за смъртта на четирима души, както и на дървета, които растат на около 100 дка около него. Опасността се вижда навсякъде наоколо...

Снимка 304105

7. "Врящото езеро" в Доменикана е планинско езеро, което може да се нагрее до 92 ° С, поради горещи изригвания от недрата на земята. Също така изригванията често са съпроводени с лава. Плуването в езерото е строго забранено, дори ако на повърхността му няма характерните мехурчета, защото може да заври за секунди.

Снимка 304106

8. Езерото "Тинто" в Португалия и Испания - Изкопаването на фосили, което се извършва в пределите на река Тинто повече от 3 000 години, води до насищане с мед, желязо и тежки метали, като киселинността на водата скача до небето. Въпреки това, дори и в такива условия реката има собствената екосистема от бактерии, които окисляват металите и правят водата ярко червена.

Снимка 304107

9. Протокът "Дрейк" - Много айсберги, скорост на вятъра, достигаща 80 мили в час, силни течения и лоша видимост са част от изпитанията за корабите, които минават през "Дрейк". Мястото, където се сливат Тихия и Атлантическия океан се смята за истинско корабно гробище за лодки, които са преминавали оттук от времето на Магелан до откриването на Панамския канал през 20-и век.

Снимка 304108

10. Езерото Киву - Това привидно спокойно езеро крие смъртоносна опасност. На дъното му има слоеве CO2 в и 55 милиарда кубически метра метан. Дори и най-малкото земетресение може да предизвика огромна експлозия, способна да изпари над 2 милиона души, живеещи около Киву.