С всеки изминал ден планетата ни се замърсява все повече и повече с различни боклуци (най-вече пластмаса), като сред най-засегнатите са водните обекти, като реки, морета и океани. 

Именно поради тази причина холандската фирма RanMarine, която се занимава с технологии в областта на околната среда, разработва иновативното устройство WasteShark, което спомага да почистване на водните обекти от излишни боклуци. 

Тази ядяща отпадъци "акула" всъщност е аквадрон, който изсмуква всички боклуци от водата. Роботът плува до 16 часа при едно пълно зареждане и поглъща повече от половин килограм отпадъци, преди да има нужда от изпразване и презареждане.

 

В момента WasteShark се намира в Дубайското яхтено пристанище, където продуктът се тества. Според DailyMail WasteShark събира отлично отпадъци от пластмаса и всякакви по-малки плаващи отломки.

Роботът успява да хване боклуци до близо половин метър дълбочина под повърхността. Приспособлението се контролира с помощта на дистанционно управление или чрез iPad, където движението се проследява чрез GPS сигнал.

Така потребителите винаги знаят къде е WasteShark и могат да проверят заряда му. Устройството е снабдено със система за предотвратяване на сблъсъка, която му позволява да разпознава близки обекти и да регулира позиционирането си.

Като че ли не е достатъчна функцията за хранене с отпадъци, аквадронът е в състояние да измерва качеството на водата със своите адаптивни сензори. Така то достава информация за дълбочина, соленост, рН баланс и температура.

WasteShark се използва осново за почистване на отпадъците от реките и пристанищата, с надеждата употребата му да се разшири до големи водни обекти в бъдеще.