Вече пръстите на едната ръка не са ни достатъчни, за да изброим стрийминг платформите, които съществуват и се борят за вниманието ни.

Колкото и да са различни, малко или много и Netflix, и Disney+, и, Apple TV+, и Amazon Prime, и останалите си приличат. Тази пролет обаче се задава старта на една стрийминг платформа, която е с коренно различна концепция, привличаща вниманието ни.

Става дума за Quibi, чието мото гласи "Бързи хапки, големи истории". И то не е никак случайно, защото концепцията на стрийминг платформата е сериалите в нея да бъдат кратки. Всеки един епизод ще бъде с максимална продължителност от 10 минути.

Идеята идва оттам, че всеки един от нас всекидневно носи в джоба си един своеобразен телевизор - смартфонът. И всеки един от нас през деня му се откриват малки прозорци от време (10-15 минути), в които може да изгледа епизод от сериал. Вместо да отделя за това един час, каквато е продължителността на повечето епизоди.

Зад идеята за Quibi стои бившият изпълнителен директор на DreamWorks и председател на борда на директорите на Walt Disney Studios - Джефри Катценберг.  

Очаква се на стрийминг платформата да ѝ бъде даден живот на 6 април. Месечен абонамент без наличието на реклами ще струва 7.99 долара, а такъв с реклами - 4.99 долара.

Към момента са обявени няколко сериала, които ще бъдат продуцирани специално за формата на Quibi. Сред тях са Die Hart с Кевин Харт и Натали Еманюел (повече тук), Survive със Софи Търнър (повече тук), Elba Vs. Block с Идрис Елба и Most Dangerous Game с Лиъм Хемсуърт и Кристоф Валц.

Стрийминг платформата наистина иска да улесни потребителите си, защото е така измислена, че съдържанието ѝ да може да се гледа както във вертикално, така и в хоризонтално положение на устройството.

Маркетинг стратегията на Quibi също е много интересна, защото до този момент са пуснали няколко реклами с продължителност под 40 секунди, чиято цел е да ни покажат, че всъщност 10 минути не са никак малко време.

А с телефон в ръка могат да бъдат запълнени подобаващо, дори астероид да приближава заплашително Земята.

Към момента не знаем дали стрийминг платформата ще бъде налична само за САЩ, но се надяваме, че ще бъде достъпна и в Европа.