Как бихте се почувствали, ако се разхождате в музей или галерия някъде по света, и случайно забележите портрет, който стряскащо много ви напомня на вас самите?

Скоро може би ще имате възможността да разберете, след като тази седмица Google показа алгоритъм в смартфон приложение, който прави точно това.

Последният ъпдейт на Google Arts & Culture позволява да намерим своя двойник, сравнявайки наше селфи с база данни от хиляди картини и скулптори от целия свят. Софтуерът използва система за разпознаване на лица, която се старае да даде максимално точен резултат и показва какъв процент на прилика имаме с намерените произведения на изкуството.

Разбира се, намереният портрет не винаги ще съответства на нашите черти напълно, което пък често води и към комични предложения от страна на приложението.

Cool...And By Cool I mean weird :) #googleartsandculture

A post shared by BoyWonder (@boywonderrocks) on

За момента услугата е официално активна в САЩ, но някои потребители в Европа също имат достъп до нея. Очаква се съвсем скоро Google да я направят достъпна за целия свят, а самото приложение може да бъде свалено още днес за iOS и за Android.