На фона на производителите на електроника, които непрестанно се опитват да направят джаджите си по-компактни и малки, Sony шокира всички преди две години с пускането на доста големия PlayStation 5. 

Sony Playstation 5 и защо компанията обмисля промени в дизайна на конзолата

Sony обмисля нов дизайн за Playstation 5

Причината е в недостига на чипове

Аргументите на японската компания гравитираха около нуждата от обемисти системи за охлаждане и естетични съображения, но един ютюбър доказа, че това са просто извинения. 

Става дума за Матю Пъркс, който наскоро показа в 30-минутно видео как съвсем собственоръчно сглобява работещ PlayStation 5 с дебелина от едва 1.9 сантиметра. 

Снимка 578458

Източник: YouTube / DIY Perks

Докато Sony все още не успява да създаде и представи PlayStation 5 Slim, Пъркс ни показва как би изглеждал той на практика. 

Инфлуенсърът с 3.7 милиона абонати използва някои от частите в оригиналния PS5, но прилага изцяло нова, разработена от самия него система с водно охлаждане. 

Снимка 578462

Източник: YouTube / DIY Perks

За целта той ползва специална медна платка с множество прорези, които осигуряват голяма площ за охлаждане на течността. 

Част от охлаждането и системата за захранване Пъркс изкарва извън самата машина, за да спести място, като припомня, че по-ранните версии на PlayStation също ползваха обемисти външни адаптори за захранването. 

Снимка 578460

Източник: YouTube / DIY Perks

Друг доста интересен момент е, че Пъркс успява да замести компонент, направен от рядък диамант, който може да се намери само около връх Килиманджаро в Африка, с позлатена капачка от бутилка.      

Sony PlayStation 4 и кога ще спре поддръжката на старата платформа

Краят на PlayStation 4

Имаме още малко време за игра

Трябва също да признаем, че крайният продукт в ръцете на инфлуенсъра изглежда доста елегантно и минималистично и се надяваме Sony да почерпи от неговия опит за създаването на PS5 Slim.