Китайската компания Byton използва технологичната конференция CES в Лас Вегас, за да представи своя нов електрически SUV модел. Той се казва M-Byte и една от най-интересните му функции е гигантският 48-инчов централен дисплей, чрез който се управляват всички системи в автомобила, включително и с помощта на гласови команди.

Снимка 460384

Източник: Byton

За иновативната разработка Byton си е партнирала с компанията Aiqudo, която е специалист в областта на изкуствения интелект в областта на гласовите команди. Гласовата технология ще улесни работата с огромния дисплей на таблото, както и с тези зад волана, на централната конзола и на задните седалки.

Платформата на Aiqudo разбира команди на седем езика, чрез които могат да се отварят приложения, да се въвежда дестинация в навигационната система, да се извършват телефонни обаждания и дори да се изпращат пари.

Снимка 460380

Източник: Byton

Освен всичко това, системата на Byton може да разпознава гласа на различни хора и по този начин да им предложи любимата им музика, най-често набираните телефонни номера и най-често използваните приложения.

Разбира се, информацията, която се показва на дисплея, може да бъде персонализирана в зависимост от личните предпочитания на собственика. Можем да избираме от куп възможности, сред които актуална информация за времето, резултати от спортни събития, движението на акции на стоковата борса, конферентна връзка с колеги или фитнес параметри. За последното Byton си е сътрудничила с производителя на умни устройства и GPS тракери - Garmin.

Снимка 460383

Източник: Byton

Съвсем логичен тук е въпросът, това не е ли твърде много информация за човек, който все пак се опитва и да шофира? Да, много е, затова системата има минималистичен режим, който ще бъде предназначен именно за хората, които не искат да бъдат разсейвани.

Снимка 460381

Източник: Byton

Интересното в случая е, че основният дисплей на M-Byte не е сензорен, което означава, че гласовите команди са не просто луксозна екстра, а са от изключително значение за управлението на системата. Все пак, като допълнение китайците са предвидили и жестови команди.

Снимка 460382

Източник: Byton

Очаква се Byton M-Byte да излезе на пазара в Щатите през 2021 г. със стартова цена от 45 000 долара. Той има литиево-йонна батерия с капацитет 72 кВч, който е достатъчен за изминаването на повече от 320 км с едно зареждане.