Само до преди няколко дни се оплаквахме как може да вали всеки ден, като е юли. Е, жегата все пак реши да си дойде на мястото и сега не спират оплакванията как не се издържа на тези температури.

Всъщност, ние нямаме право да мрънкаме, защото в други части на Европа температурите са с едни 10-15 градуса по-високи. Но ако жегата просто не ни понася, независимо какво показва термометърът, можем да се сдобием с някоя от тези малки, но хитри джаджи, с които да оцелеем и днес, и утре, и така до края на лятото.

Преносим вентилатор

Най-удобната и евтина възможност за малко хладен въздух навсякъде. Вариантите са много - за всеки вкус и всеки джоб. Най-малките се включват в USB порта на смартфона, други пък се зареждат с такъв кабел и ни осигуряват няколко часа по-малко жега, независимо дали навън, в офиса или на друго място.

Снимка 372385

Източник: Amazon

И да ни гледат странно, все ни е тая. А пък може и просто да ни завиждат. Ние си харесахме модела със заешки уши (може и без тях да минем), както и друг, който пръска вода и може да го поставим и на бюрото си. И двата са налични в Amazon.

Снимка 372386

Източник: Amazon

Портативен климатик

Да го пуснем ли, да не го ли пуснем. Това е вечната драма с климатика в дома или офиса. Така лесно се настива, но иначе е непоносима жега. Е, какво е решението?

То е малко, преносимо, зарежда се през USB и иска само малко вода. Различни марки, различни производители, различни цени. Но една и съща идея - да ни доставят хлад навсякъде и по всяко време. И без мрънкащи колеги и роднини, на които все им е хладно.

Сипваме вода в резервоара, включваме към контакта или USB порт и имаме часове наред хлад. Охладителят изпарява постепенно водата и редуцира температура на въздуха с около 10-12 градуса.

Охлаждаща хавлия

Супер идея за спортуващите сред нас, пък дори и за домашните любимци, които трудно понасят разходка на жегите. Хавлията е тънка, сгъва се и просто трябва да я намокрим, преди да я поставим в джобчето й.

Влагата се задържа по нея и можем да я използваме в моментите, когато температурите станат непоносими. Като нищо може да ни спаси от топлинен удар. Затова добре е да имаме една - като тази на Chilly Towel или Syourself.

Раница за вода

MIRACOL Hydration Backpack не е обикновена раница, а такава, в която има двулитров резервоар за вода, от който по тръбичка тя достига директно до нашата уста. Не е необходимо да носим шишета, а и оправданието, че забравяме да пием достатъчно вода някак не върви, когато имаме това приспособление на гърба.

Освен за съхранение на вода и поддържането й на приятна температура, раницата може да се използва и по стандартния начин - да събира дрехи и вещи. Идеална е за дълги разходки, горски и планински преходи. В момента е на промоционална цена от 32 долара на сайта на производителя и ни звучи доста добра инвестиция. 

Снимка 372395

Източник: Facebook / Ideal Camping Gear

Ледожилетка

Ето я и тежката артилерия. Братовчедът на бронежилетката с бойната задача да ни пази от жегата. Компанията производител на FlexyFreeze е специализирана в охлаждащите продукти, като започва с наколенки и ленти за ръка, за да стигне до цяла жилетка, оборудвана с 96 ледчета.

Древни техники за разхлаждане през лятото

Древни техники за разхлаждане през лятото

Не включват мохито и бира, за съжаление

Успехът на приспособлението за охлаждане вероятно не е оправдал очакванията на компанията. Въпреки сравнително ниската цена от около 180 лева, ледожилетката е по-скоро повод за шеги. Но нека знаем, че и това можем да си купим - ако искаме.