Светът не е сигурно място, особено ако караме скъп модел на Mercedes-Benz. Престъпленията, свързани с автомобили, не са нещо ново, но от германския производител имат намерение да ги оставят в миналото.

Как ще го направят

Ще разработят ново приложение, което ще помогне на шофьорите да избягват опасни улици и квартали, когато търсят място за паркиране. Идеята е проста - да си намерят колата там, където са я оставили, както и да си спестят близки срещи с хора от престъпния контингент.

Как ще работи

Използвайки полицейска статистика, софтуерът ще изгради база от данни за локации с по-голяма концентрация на вандали, крадци и други. Приложението ще бъде завършено за следващото поколение от модели на Mercedes и ще има интерфейс с цветови кодове, които ще отразяват нивото на сигурност в определени райони.

Снимка 380370

Източник: Mercedes-Benz

"Използвахме свободна информация от Сиатъл и я сравнихме с данни на местните власти за паркоместата в града", коментира софтуерният инженер от Mercedes - Маркус Ехман. "Системата ни дава възможност да изберем паркомясто и да анализираме колко престъпления са били извършени в района около него през миналите няколко седмици. Със зелено на картата се отбелязват сигурните локации, на които препоръчваме да паркирате. В жълто са обозначени местата, които са просто ОК, а в червено - улиците и кварталите, които трябва да избягвате."

Снимка 380371

Източник: Mercedes-Benz

За съжаление, системата ще бъде достъпна в ограничен брой страни по света, където информацията за престъпната активност е публична. Приложението ще бъде налично за сваляне през платформата за апликации на Mercedes-Benz и ще предлага и информация за времето за ходене пеша от колата до финалната дестинация, таксите за паркиране и задръстванията по пътя.