Днес, 17 юли, е Световен ден на емоджитата. Преди да зацъкате с език, че тези хора май си нямат друга работа, освен да множат измислените си празници, няма лошо да се запознаем малко по-добре с изображенията на емоциите онлайн, които промениха и начина, по който общуваме.


Oт толкова години се отбелязва денят на емоджитата. Идеята е на създателя на сайта Emojipedia, в който ще видим всички емотикони, техните значения и визия при различните марки устройства, както и начина на изписване. А датата 17 юли е избрана, защото именно тя е отбелязана на емоджи-календара.

2
Tолкова са думите от японския език, който съставят "emoji" - "e" (картинка) и "moji" (характер).

90
Вярваме или не, точно толкова са години, от които думата се използва в японския език. В речника на Оксфорд влиза обаче едва през 2013 г. 

1999
е годината, в която емоджитата се появяват за първи път - в японските телефони. Естествено, те са коренно различни от тези днес - анимирани и (благодарение на шеметното развитие на технологиите) все по-близо до човешко лице.

1/2
Половината от всички коментари в Instragram съдържат емоджита.

Снимка 368741

Източник: iStock

60 000 000 000
Това е приблизителният брой на емоджитата, които се изпращат във Facebook всеки ден.

2
От толкова години официалната японска колекция с първите емоджита е част от постоянната експозиция в Музея на модерното изкуство в Манхатън, пише Express.

1
е най-популярното емоджи и до днес - смеещо се със сълзи човече. Именно то става дума на годината според оксфордския речник през 2015 г.

Снимка 368742

Източник: iStock

70
Точно толкова нови емоджита ще могат да употребяват собствениците на устройства с iOS. Това обявиха от Apple по повод празника. Всички от ръководството на компанията също са се сдобили със свои емотиконки.

2823
Толкова са всички емоджитата, според Unicode.