Шафранът е най-скъпата подправка в света и може би най-ценената в кулинарната индустрия. Думата идва от арабски "asfar", което в превод означава жълто.

Лечебните свойства на магическата подправка са познати от най-старите медицински документи, датиращи от 1600 г. пр. Хр, пише foodpanda. Ето и някои най-малко познатите факти за шафрана:

  • Египтяните са правили бира с шафран и кимион
  • Мумиите са били поръсвани с шафрана
  • Шафрановото цвете се смята за божествено и се споменава от Омир
  • При финикийците, през първата брачна нощ, чаршафите са били боядисвани с шафран
  • Шафранът се използва и в парфюмерията
  • Шафранът е един от най-популярните афродизиаци
  • Шафранът е по скъп от златото
  • Издържа при минус 20 градуса
  • Най-вкусният ориз се приготвя с шафран