Шафранът е най-скъпата подправка в света и може би най-ценената в кулинарната индустрия. Думата идва от арабски "asfar", което в превод означава жълто.
Лечебните свойства на магическата подправка са познати от най-старите медицински документи, датиращи от 1600 г. пр. Хр, пише foodpanda. Ето и някои най-малко познатите факти за шафрана:
- Египтяните са правили бира с шафран и кимион
- Мумиите са били поръсвани с шафрана
- Шафрановото цвете се смята за божествено и се споменава от Омир
- При финикийците, през първата брачна нощ, чаршафите са били боядисвани с шафран
- Шафранът се използва и в парфюмерията
- Шафранът е един от най-популярните афродизиаци
- Шафранът е по скъп от златото
- Издържа при минус 20 градуса
- Най-вкусният ориз се приготвя с шафран
Octavius
на 26.05.2017 в 13:14:14 #1"бира с шафран и кимьон". Край на цитата. Казвам аз, че няма вече грамотни журналисти, и Вие всеки ден го доказвате... Каква думичка е "кимьон", господа? Кимион ли имате предвид? Учете Български език, учетееее... Има си правила и изключения...